BBC: Au început lucrările la controversatul scut de la Deveselu
Data publicării:
Autor: DCNews Team
WhatsApp

România a început lucrările la o bază ce va deveni parte a controversatului sistem de apărare american cu scut antirachetă, scrie site-ul postului public de radio al Marii Britanii, BBC.

BBC a realizat un scurt material despre ceremonia de începere a proiectului american din sudul României, atașând la acesta două hărți: prima cu sistemul de apărare gândit de SUA așa cum arată acum, iar cea de-a doua cu capacitățile de apărare la care se va ajunge în 2018. La fel de revelatoare este și o hartă cu răspunsul Rusiei, care are în plină desfășurare un proces de amplasare de radare, sisteme balistice sau nave de război.

Guvernul SUA precizează că scutul nu are capabilități ofensive, ci are ca unică țintă dispozitivele balistice lansate de o putere ostilă, notează englezii. Iranul este văzut ca o posibilă amenințare, dar planul SUA i-a enervat și pe ruși.

Noul amplasament de la Deveselu urmează să-i protejeze pe aliații din Europa ai Washingtonului de atacurile cu rachete balistice, explică SUA.

În chestiunea scutului antirachetă din Olt, România a bătut palma cu SUA în urmă cu doi ani. "Acesta este un parteneriat serios cu SUA. Este prima capabilitate de acest gen, care se realizează aici, în Estul Europei", spune ministrul Apărării, Mircea Dușa.

Oficiali ai Rusiei și-au exprimat îngrijorarea că scutul ar putea slăbi capacitatea balistică strategică a Moscovei. Proiectul a creat tensiuni între România și Rusia după ce ambasadorul Moscovei la București, Oleg Malghinov, a declarat că amplasarea scutului ar putea face din Deveselu o țintă pentru Rusia.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel