Băutura inofensivă care îți poate afecta rinichii. Cât de des ar trebui să o consumi
Deși hidratarea este esențială pentru sănătatea rinichilor, există anumite băuturi care pot avea un impact semnificativ asupra acestor organe. Prin urmare, este important să înțelegem cum pot afecta organismul uman ceaiurile.
Nu există nicio îndoială că hidratarea este esențială pentru sănătatea corpului uman. De aceea, în fiecare zi, consumăm lichide care au efecte asupra organismului. Deși cel mai obișnuit este să asigurăm cantitatea necesară de apă pentru buna funcționare corporală și mentală, există și alte tipuri de băuturi care servesc pentru hidratare, dar al căror impact asupra anumitor organe poate fi necunoscut. În special asupra rinichilor, care au sarcina dificilă de a filtra.
Sănătatea renală influențează în mare măsură viața unui individ. Atunci când consumăm alimente și băuturi, rinichii sunt responsabili de filtrarea tuturor reziduurilor, toxinelor și microorganismelor de care corpul nu are nevoie și de eliminarea acestora prin urină. De aceea, îngrijirea acestui organ este vitală pentru a nu pierde unul dintre motoarele funcționale ale corpului uman. Deși există băuturi care aduc beneficii importante, cum ar fi ceaiul, acestea pot avea și un rol negativ în organism.
O băutură cu reputație inocentă: ceaiul
Împreună cu cafeaua și apa, ceaiul este una dintre cele mai consumate băuturi din lume. Este cunoscut pentru numeroasele sale beneficii pentru sănătate. Ceaiul provine din frunzele uscate măcinate sau din mugurii arbustului Camellia sinensis (Planta de ceai), care, atunci când sunt infuzate cu apă fierbinte, dau naștere acestei băuturi faimoase. Deși studiile au confirmat că are efecte pozitive împotriva diareei și este foarte eficient în combaterea oboselii, un consum excesiv poate provoca unele complicații pentru sănătatea renală.
Problema principală constă în prezența oxalaților, care se găsesc în diverse varietăți de ceai. Atunci când sunt consumați în cantități mari, aceștia se pot acumula în rinichi, formând cristale care pot deveni pietre. Oxalații sunt compuși naturali care se găsesc în multe alimente, inclusiv în anumite tipuri de ceai, nuci sau spanac.
Sursa foto: https://www.freepik.com/, @freepik
Sfaturi pentru un consum moderat. Cel mai bun ceai
Pentru a evita complicațiile legate de sănătatea rinichilor, soluția este un consum moderat și echilibrat al acestui tip de băutură. Nu este necesar să fie eliminată complet din dieta zilnică, deoarece poate aduce beneficii antioxidante foarte pozitive în lupta împotriva radicalilor liberi.
Astfel, există câteva recomandări de la experți pentru a consuma ceaiul într-un mod responsabil. În primul rând, este important să se limiteze cantitatea zilnică de ceai, iar cel mai recomandat este să nu se depășească două cești pe zi. În plus, combinarea acestei băuturi cu o dietă echilibrată, dar bogată în calciu, poate ajuta oxalații să se lege de acest mineral în tractul digestiv.
În cele din urmă, și așa cum a fost menționat anterior, ceaiul poate avea diferite varietăți în funcție de frunza utilizată. O opțiune bună pentru a evita apariția pietrelor la rinichi este alegerea ceaiului verde sau alb, deoarece acestea au cea mai mică concentrație de oxalați. Ceaiul negru este cel mai problematic, avertizează experții, din cauza nivelurilor sale ridicate de oxalați, potrivit 20minutos.es.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News