Data publicării:
Băutura fermentată, cu rol probiotic. Energizează și are beneficii asupra tensiunii arteriale
Braga poate fi consumată în orice sezon, fiind recomandată atât celor care au nevoie de energie, cât și femeilor însărcinate sau care alăptează.
Citește și: Soluția alimentară pentru combaterea asteniei de toamnă. Mihaela Bilic: Trebuie să încercați, e unică
Braga este o băutură densă, fermentată din malț, produsă de cele mai multe ori din mei, dar sunt și zone în care se poate obține și din făină de porumb sau grâu. Braga are un gust specific, subtil acrișor, picant și cu un conținut scăzut de alcool.
Braga, des întâlnită în Europa de Est, dar și în Orientul Mijlociu, precum Turcia, Kazahstan, Bulgaria sau România, este o băutură populară, cu un conținut de nutrienți, fiind ideală pentru hidratare, în sezonul cald, dar și cu un aport nutrițional crescut.
Braga, beneficii pentru sănătate
Pe lângă gustul său delicios, braga este o doză de sănătate cu multe beneficii.Conținutul de acid lactic, grăsimi, calciu, carbohidrați nutrienți din bragă conduce la creșterea consistenței organoleptice șu a digestibilității la fermentare.
Este o băutură sănătoasă și contribuie, de asemenea, la nutriția umană, stimulează sistemul imunitar și scade nivelul colesterolului. Braga conține vitamina A, B1, B2, B3 și B6, calciu, fier, fosfor, zinc, sodiu, beta-glucan și fibre dietetice, arată un studiu realizat asupra bragăi, notează Science Direct. Mai mult decât atât, braga are o activitate inhibitoare a enzimei de conversie a angiotensinei (ACE) pentru a regla tensiunea arterială.
Creșterea bacteriilor de acid lactic contribuie la creșterea concentrației de acizi grași liberi cu lanț scurt, exprimată în principal prin acid acetic, care permite substanței să obțină aroma caracteristică și reduce creșterea bacteriilor dăunătoare, cum ar fi Escherichia coli (E. coli), Pseudomonas aeruginosa sau Enterococcus faecalis, și poate include posibili lactobacili ca probiotice.
Braga este eficientă asupra sistemului digestiv cu proprietățile sale peptice. În plus, ca sursă de vitamine, este o băutură ideală pentru cei are consumă multă energie în timpul zile.
De asemenea, braga este recomandată femeilor însărcinate sau celor care au născut de curând, ca urmare a proprietăților sale lactogene.
Este foarte eficient în tratamentul infecțiilor gâtului și ca regulator intestinal, datorită proprietăților sale antimicrobiene. Gustul și mirosul plăcut al bragăi, precum și substanțele pe care le conține au efecte pozitive asupra sistemului nervos, având capacitatea de a calma sistemul nervos, epuizat și obosit din diverse motive.
Rolul probioticelor și principalele surse
Probioticele sunt microorganisme vii (microbi) care pot avea efecte benefice asupra sau în interiorul corpului. Fiecare corp uman adăpostește trilioane de microorganisme care trăiesc cu noi și ne ajută să ne susținem funcțiile corporale și sănătatea. Dar microbii benefici, precum probioticele, ajută la controlul tipurilor potențial dăunătoare.
Pentru ca un probiotic să aibă vreun beneficiu pentru sănătatea dumneavoastră, acesta trebuie:
Să fie dintr-un soi care are beneficii dovedite pentru corpul dumneavoastră.
Să fie într-o formă care este sigură pentru a fi consumată sau aplicată pe corpul dumneavoastră.
Să conțină microbi viabili care au supraviețuit procesului comercial.
Să fie capabil să supraviețuiască călătoriei prin tractul digestiv (dacă este un probiotic oral).
Unele dintre cele mai frecvent studiate și recomandate probiotice includ:
- Genul Lactobacillus, inclusiv L. acidophilus, L. rhamnosus, L. casei și L. plantarum.
- Genul Bifidobacterium, inclusiv Bifidobacterium longum și Bifidobacterium breve.
De asemenea, puteți obține probiotice în cantități mai puțin concentrate din alimente și băuturi fermentate, inclusiv:
Iaurt și kefir
Brânză de vaci
Supa Miso
Kombucha
Sauerkraut sau kimchi
Murături și suc de murături, scrie Cleveland Clinic.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News