Bătrân de 68 de ani, protest în fața Casei de Pensii. Cerere disperată către autorități
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Ema Apostu
WhatsApp
Imagine cu rol ilustrativ
Imagine cu rol ilustrativ
Un bătrân dintr-o comună din zona municipiului Roman a protestat în fața sediului Casei de Pensii Neamț. 

El susține că a lucrat 10 ani în Spania și, pentru a-și depune dosarul de pensionare, are nevoie de dovada vechimii din România. A cerut-o în iulie 2019 și spune că încă nu a primit-o, scrie Mediafax.

Pensionarul, în vârstă de 68 de ani, a muncit zece ani în Spania, cu carte de muncă. Acolo și-a depus dosarul de pensie la sfârșitul lunii mai 2019, dar avea nevoie și de actele prin care să rezulte că a lucrat în România. Astfel, în luna iulie 2019, autoritățile spaniole au solicitat CJP Neamț aceste documente.

"Nu s-a rezolvat nimic"

"De atunci nu s-a rezolvat nimic. Am fost și în audiență și nici măcar nu mi s-a dat o dată în care să-mi spună când se rezolvă", a spus pensionarul.

Acesta a mai declarat că, până nu i se rezolvă situația, va protesta în fiecare zi în fața CJP Neamț, de la ora 8.00 la 16.00.
Reprezentanții Casei Județene de Pensii Neamț au transmis că au primit în luna iulie 2019 solicitarea de transmitere a datelor.

"În data de 12.07.2019 a fost înregistrată în evidența CJP Neamț solicitarea transmisă de D.P.INSS Madrid, de a transmite formularele E 205 RO și E 210 RO, ca urmare a depunerii unei cereri pentru acordarea pensiei de bătrânețe la instituția spaniolă", se arată într-un răspuns oferit de CJP Neamț.

Ce spune Casa de Pensii

Totodată, reprezentanții instituției susțin că au trimis încă din luna septembrie 2018, când au primit o solicitare similară, un document pe care instituția spaniolă îl putea utiliza pentru calcularea unei pensii provizorii.

"Menționăm că ultimul formular E 205 RO a fost transmis instituției spaniole în data de 05.09.2018, la solicitarea acesteia, formular pe care instituția spaniolă îl putea utiliza pentru a calcula o pensie provizorie, formularele solicitate fiind necesare pentru calcularea pensiei din Spania și fiind transmise doar instituției spaniole de resort. Conform art.50 din R(CE) NR 987/2009, în cazul în care este evident că solicitantul este eligibil pentru o pensie comunitară din partea unei instituții, acea instituție efectuează o plată în avans. Fiecare instituție obligată să efectueze plata în avans, informează fără întârziere solicitantul. În general, până la primirea unui formular E 205 RO, cererea rămâne în așteptare", mai scriu reprezentanții CJP Neamț.

Potrivit acestora, întrucât activitatea specifică pensiilor internaționale se desfășoară mai greu, datorită faptului că personalul este insuficient, lucrările au suferit întârzieri. CJP Neamț promite că în perioada următoare va transmite toate formularele necesare către instituția similară din Spania.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel