Data publicării:

Bateriile fabricate din crabi, viitorul energiei regenerabile?

Autor: Liana Ganea | Categorie: Stiri
WhatsApp
Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

În viitor am putea folosi baterii făcute din crabi. 

Una dintre cele mai ciudate legi ale naturii spune că totul ajunge în cele din urmă să fie un crab. Și în această epocă modernă, se pare că natura se mișcă odată cu vremurile, pentru că următorul lucru care ar putea semăna cu aceste ființe ar putea fi mașina electrică. Sau, cel puțin, bateriile fabricate din crabi care o vor alimenta. „Bateria metalică apoasă reîncărcabilă cu Zn (zinc) este promițătoare pentru nevoile de stocare a energiei în rețea, dar aplicarea sa este limitată de probleme precum formarea dendritei Zn”, explică o nouă lucrare amintită de Popular Mechanics. „În această lucrare, demonstrăm un electrolit de chitosan (chitosan-Zn) coordonat cu Zn pentru baterii Zn-metal de înaltă performanță”, se menționează în studiu.

Cum funcționează bateriile

O baterie are în componenţă un anod, un catod și un strat de electrolit care le leagă. Atunci când o baterie se descarcă, ceea ce se întâmplă de fapt este un proces chimic numit reacție de oxidare: ionii încărcați sunt eliberați din anod (borna negativă a bateriei, adesea făcută din zinc) prin electrolit către catod (borna pozitivă). Toate acestea se întâmplă în timp ce un flux de electroni se mișcă printr-un circuit extern, care echilibrează sistemul și furnizează curentul electric care alimentează lanterna, telefonul sau consola, explică IFL Science.

Bateriile fabricate din crabi, salvare pentru mediu?

Echipa de cercetători crede că bateriile fabricate din crabi sunt răspunsul la această problemă. Sau, mai precis, chitosanul: un material biologic care poate servi drept electrolit complet biodegradabil. „Chitosanul este un produs derivat al chitinei. Chitina poate fi găsită într-o mulțime de surse, inclusiv pereții celulari ai ciupercilor… și în gladiusul de calamar”, a spus Hu, unul din academicieni. Dar „cea mai abundentă sursă de chitosan sunt exoscheletele crustaceelor”, a explicat el. Printre acestea se numără cele de „crabi, creveți și homari; exoscheletele lor pot fi obținute cu ușurință din deșeurile de fructe de mare. Le poți găsi în farfuria ta”, a continuat Hu.

Poate părea ciudat din punct de vedere al inovațiilor ecologice, dar bateriile fabricate din crabi ar putea funcționa. Un strat de electrolit de chitosan poate fi aproape în întregime descompus de microbi în doar cinci luni, lăsând în urmă doar metalul bateriei. Folosirea zincului, mai degrabă decât a litiului sau a plumbului, înseamnă că metalul este foarte reciclabil: „Zincul este mai abundent în scoarța terestră decât litiul”, a spus Hu. „În general, bateriile cu zinc bine dezvoltate sunt mai ieftine și mai sigure”, a adăugat el.

Și nu numai că această baterie zinc-chitosan este mai solidă din punct de vedere ecologic, ci este și pur și simplu… mai bună. Experimentele au descoperit că prototipul are o eficiență energetică de 99,7% după 1.000 de cicluri, o îmbunătățire semnificativă a eficienței de 70-75% considerată de obicei excepțională pentru bateriile cu zinc. Această eficiență ridicată înseamnă, de asemenea, că noua baterie este o opțiune pentru stocarea energiei generate de eolian și solar pentru a fi transferată în rețelele electrice, îmbunătățind și mai mult acreditările sale ecologice. „În viitor, sper că toate componentele bateriilor vor fi biodegradabile. Nu numai materialul în sine, ci și procesul de fabricare a biomaterialelor”, a spus el.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel