Data publicării:

Batalionul AZOV, pe care Rusia îl vrea distrus cu orice preț. 14.000 de militari ruși au fost trimiși să-i prindă comandantul

Autor: Irina Constantin | Categorie: Stiri
WhatsApp
foto ilustrativ pexels
foto ilustrativ pexels

Batalionul Azov este cel mai mediatizat detașament de luptă din Ucraina. Ucrainenii îi văd ca apărători ai libertății. Rușii îi consideră criminali cu vederi neonaziste. 

Batalionul Azov se află în apărarea oraşului Mariupol. Liderul grupării a ajuns să fie considerat de Kremlin principalul inamic şi 14.000 de soldaţi ruşi au fost mobilizaţi pentru prinderea lui, scrie Observator

Luptă pentru Mariupol

Detașamentul de Operațiuni Speciale "Azov", cunoscut și sub denumirea de Batalionul Azov a fost creat în 2014, în timpul crizei din Crimeea, cu scopul de a patrula şi apăra zona Mării Azov. În ultimii opt ani, membrii au luptat împotriva miliţiilor proruse din Donbas. Batalionul s-a remarcat când a recucerit orașul Mariupol de la separatiștii pro-ruși în urmă cu 8 ani, aşa că a fost inclus în Garda Naţională Ucraineană. Acum, tot pentru Mariupol luptă.  

Membrii Batalionului Azov se descriu ca fiind luptători neînfricați, gata să lupte până la moarte pentru Ucraina. Liderul grupării este Denis Prokopenko, fost ultraș Dinamo Kiev. Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, spune că Prokopenko este cel mai vânat ucrainean de către ruși. 14.000 de soldați ar fi pe urmele lui, conform lui Zelenski. 

Denis Prokopenko, comandantul Batalionului Azov, spune că ”Noi, ca apărători ai Mariupolului, ne îndeplinim cu succes misiunea pe front. Inamicul nu a reuşit să intre în oraş. Eficienţa luptătorilor noştri a fost deja lăudată de întreaga lume.”

El mai spune că ”Am crescut să fim luptători de oţel, care transformă hoardele Moscovei în îngrăşământ pentru pământul din Azov. Nu apărăm doar oraşul, ci şi simbolul libertăţii.”

Imaginea de neonaziști, creată de Rusia în 2006 - spune Cucarciuc

Regimentul ”Azov” are astăzi între 3.500 și 5.000 de luptători din peste 22 de țări. Însă sunt și controversați internațional, unii soldați chiar afișând simboluri naziste. Mai mulți parlamentari eleni au părăsit sala în timpul discursului lui Volodomir Zelenski, după ce președintele ucrainean a dat cuvântul unor membri ai grupării Azov.

Dmitro Cucarciuc, luptător în Batalionul Azov, spune că ”Îmi pare rău să vă spun, dar imaginea noastră de neonazişti a fost creată de Rusia în 2006. Nu este o surpriză că ne-au creat un astfel de portret. Aşa că acum vorbim public despre asta. Veniţi şi vorbiţi cu noi şi o să vedeţi că nu suntem aşa.”  

”Timp de opt ani la rând, voluntarii noştri au jucat un rol decisiv în lupta pentru independenţa ţării. Sunt nişte învingători.” a mai spus Denis Prokopenko, comandantul Batalionului Azov.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel