Bătălie crâncenă la prezidențiale. Chirieac: Avantaj electoral important pentru PSD
Data publicării:
Autor: Ioana Dinu
WhatsApp
Inquam Photos / George Călin
Inquam Photos / George Călin
Analistul politic Bogdan Chirieac a analizat datele ultimului sondaj SOCIOPOL, în privința alegerilor prezidențiale.

Primul sondaj oficial care conturează rezultatele votului pentru președinția României arată o repoziționare semnificativă a clasei politice. Conform unui sondaj recent realizat de SOCIOPOL, actualul prim-ministru Marcel Ciolacu conduce detașat în cursa pentru alegerile prezidențiale din această toamnă.

Sondajul relevă că Marcel Ciolacu beneficiază de 31% din intențiile de vot, ceea ce îi asigură un loc confortabil în turul al doilea. Acesta este urmat de liderul AUR, George Simion, care a obținut 17%.

Pe locul al treilea se află Mircea Geoană, cu 15%, urmat de Nicolae Ciucă, care are 13%. Diana Șoșoacă ar obține 7% din voturi, conform aceluiași sondaj.

Dintre candidații menționați în sondajul SOCIOPOL, singurul care și-a depus oficial candidatura până în prezent este George Simion. Acesta și-a lansat candidatura într-un eveniment organizat la Arenele Romane din București, în fața a mii de susținători.

Alegerile prezidențiale din acest an sunt programate să aibă loc pe 15 și 29 septembrie. Cu toate acestea, calendarul electoral poate suferi modificări în urma cererii liberalilor.

Sondajul SOCIOPOL a fost realizat pe un eșantion de 1.002 persoane, în perioada 11-15 iunie 2024, prin metoda interviurilor telefonice. Marja de eroare este de 3%.

Ce spune Bogdan Chirieac despre data alegerilor

 

Nu o să-și rupă cămașa primarii la parlamentare. La prezidențiale, da. Organizațiile și-au făcut treaba acum, pleacă în vacanță, însă alegerile prezidențiale sunt suficiente pentru a-i mobiliza, spre sfârșitul lui august și începutul lui septembrie.(...) Nu știu de ce, în momentul acesta, PNL-ul vrea să schimbe din nou data alegerilor prezidențiale. Inițial, data s-a mutat pentru Klaus Iohannis, prietenul tău. A zis că se duce la NATO, idee care a murit, apoi a zis că se duce la UE, dar funcțiile acelea s-au stabilit și nu merge nici acolo. Atunci a zis - „păi ce fac? Rămân președinte adjunct până în decembrie?”.

A doua chestiune e că în septembrie se majorează pensiile. Acest lucru constituie un avantaj electoral important pentru PSD. Iar atunci, PNL vrea ca PSD să nu se bucure de acest avantaj, pentru că șansele social-democraților să câștige alegerile prezidențiale sunt mai mari. A treia chestiune e că Mircea Geoană are foarte puțin timp să se pregătească. De pe 12 iulie până pe 15 septembrie sunt doar 2 luni de zile. El n-are partid și n-are multe lucruri”, a declarat analistul Bogdan Chirieac, la România TV.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Acest articol reprezintă o opinie.

WhatsApp
pixel