Data actualizării:
Data publicării:

Bătălia de la planșeul Unirii. Ce scot la iveală documentele semnate de Nicușor Dan și Daniel Băluță

Autor: Doinița Manic | Categorie: Stiri
WhatsApp
Foto: captură video Antena 3 CNN
Foto: captură video Antena 3 CNN

Este mare scandal la planșeul Unirii între Nicușor Dan și Daniel Băluță, după ce echipele de la Primăria Sectorului 4 au împrejmuit zona și au început săpăturile.

UPDATE:

Nicușor Dan și Daniel Băluță au vorbit în direct la Antena 3 CNN despre situația creată la planșeul Unirii.

"Vreau să vă informez că avem o autorizație de construire valabilă, validă, care nu a fost atacată de nimeni, fiind emisă de Primăria Sectorului 3. Mai mult decât atât. certificatul de urbanism a fost verificat de legalitate de către Inspectoratul de Stat în Construcții, ca atare, inclusiv dispoziția pe care a dat-o domnul primar general de demolare a organizării de șantier a fost atacată deja prefectul Capitalei. Deci lucrăm în condiții de legalitate. Legea trebuie respectată și nu mi-aș fi permis să încep vreo lucrare fără să am documentele corespunzătoare" a declarat Daniel Băluță.

Ulterior, Nicușor Dan a explicat ce s-a întâmplat cu protocol de asociere între Municipiul București, prin Administrația Străzilor și Sectorul 4.

"În 2022 a venit domnul primar Băluță la mine, mi-a spus că sunt niște probleme la pasajul Unirii și la planșeul Unirii și mi-a solicitat, știind situația financiară dificilă prin care Primăria Capitalei o traversa, să îi dăm în administrare și pasajul, și planșeul, ceea ce eu am făcut. Am promovat o hotărâre de consiliu general, Consiliul General a votat-o și urma ca prin protocol, protocol care nu s-a mai semnat niciodată, Primăria Sectorului 4 să preia aceste obiective. În baza acelei hotărâri de consiliu, primarul Sectorului 4 a dat o autorizație în regim de urgență, asta înseamnă autorizație fără niciun aviz și a făcut o lucrare la pasajul de sub Piața Unirii în urma căreia au fost cinci sau șase accidente, ultimul mortal și de atunci stau două mașini de poliție locală acolo, de o parte și de alta a pasajului, ca să prevină alte accidente. Asta înseamnă când dai o autorizație în regim de urgență.

Domnul primar Băluță de mai mult timp solicită Primăriei Capitalei să dăm o autorizație în regim de urgență pentru tot planșeul și eu i-am spus că atâta timp cât nu există un expert care să spună că acest planșeu prezintă pericol public nu putem, pe de o parte pentru că legea nu ne lasă, pe de altă parte pentru că nu vrem ca o lucrare așa complexă să fie făcută fără niciun aviz și să se întâmple ce s-a întâmplat la pasajul Unirii, fie să fie întârzieri cum s-au întâmplat în cazul altor autorizații în regim de urgență. Acesta a fost răspunsul meu. Aștept ca primarul Sectorului 4 să vină cu cele 20 de avize pe care i le-am solicitat - avea tot timpul să vină din 2022 până azi - să emitem autorizație în regim normal", a declarat Nicușor Dan.

De cealaltă parte, Daniel Băluță a declarat că are toate autorizațiile necesare.

Misterul expertizelor

"Nu există în acest moment o expertiză care să spună că planșeul de la Piața Unirii prezintă pericol public. Dacă ar exista o astfel de expertiză, noi, conform legii, am fi obligați și am și face lucrul acesta, am dat o autorizație în regim de urgență pentru sprijinirea acelor elemente care reprezintă pericol public", a spus Nicușor Dan.

"Am predat documentele presei în legătură cu ultima expertiză în care expertul Predescu, așa se numește, cu care lucrează și Primăria Municipiului București, a scris negru pe alb că acea zonă este pericol public", a declarat Băluță.

Ulterior Nicușor Dan a intervenit din nou și a susținut că o expertiză din vară arată că acest planșeu nu e pericol public.

"Nu numai că nu este pericol public, nu este nici măcar așa-numita structură critică, care este înainte de pericolul public. I s-a dat un punctaj de nesatisfăcător, așa cum sunt cam jumătate din podurile și pasajele din București", a spus Nicușor Dan.

Știrea inițială:

Lucrările de la Planșeul Unirii din Capitală au început cu scandal. În timp ce echipele de la Primăria Sectorului 4 au împrejmuit zona și au început săpăturile, Nicușor Dan a intervenit astăzi și a încercat să oprească lucrările, încercând să demoleze gardurile montate în acea zonă, dar nu a fost lăsat de polițiști să intre acolo. Primarul Capitalei spune că șantierul este ilegal, dar și că Planșeul Unirii nu reprezintă o urgență. Daniel Băluță îl contrazice și spune că este vorba despre un "pericol public".

În tot acest context, în această seară Nicușor Dan a trimis trei buldoexcavatoare la fața locului pentru a dărâma gardurile, urmând să semneze un aviz pentru demolare. Precizăm că Daniel Băluță a demarat lucrările la Planșeul Unirii după ce autorizația necesară acestui șantier a fost emisă de către Primăria Sectorului 3, condusă de Robert Negoiță. Gardurile au fost amplasate de primarul Sectorului 4 în cursul nopții de 13 spre 14 octombrie pentru a începe lucrările. Potrivit imaginilor difuzate de Antena 3 CNN în această seară, dincolo de garduri sunt mai multe mașini care formează un scut de protecție. Practic, cei de la Primăria Sectorului 4 așteaptă în aceste momente ca buldoexcavatoarele de la Primăria Generală să intre în forță în zona șantierului.

Semnalul de alarmă tras de un expert tehnic 

În tot acest timp, un expert tehnic a răspuns unei adrese înaintate de Primăria Sectorului 4. Acestuia i-a fost solicitat punctul de vedere cu privire la prezența unui pericol public la Planșeul Unirii. Expertul, în răspunsul său, a confirmat faptul că unele zone din planșeul podului peste Râul Dâmbovița "cu certitudine se constituie în ceea ce se poate numi pericol public întrucât cedarea lor poate duce la pierderi de vieți omenești". Probabil pe expertiza acestui expert se bazează și Daniel Băluță atunci când spune că lucrările la Planșeul Unirii sunt o urgență.

Totodată, expertul tehnic în cauză precizează faptul că "zona critică se află în apropierea intersecției cu Pasajul Unirii, acolo unde s-au evidențiat două fundații care prezintă toate caracteristicile unor ruperi de material".

"În această zonă, care se află și sub o zonă intens circulată, cedarea completă a acestor fundații va antrena colapsul structurii în zona respectivă, spre deosebire de celelalte zone în care cedări ale antretoazelor și/sau plăcii de beton dintre grinzile principale, deși pot conduce la accidente cu consecințe deosebit de grave nu vor conduce totuși la colapsul general al structurii" se mai arată în răspunsul expertului tehnic.

Documentul semnat de Nicușor Dan recunoaște situația din Piața Unirii

Într-un alt document, semnat de Nicușor Dan, primarul general al Capitalei, se arată faptul că la Pasajul Unirii, cât și la Pod Planșeu Unirii, au fost efectuate expertize care au scos la iveală probleme grave structurale, fiind menționat faptul că sunt necesare lucrări de consolidare și reabilitare.

Din acest motiv, Nicușor Dan a propus spre dezbatere Consiliului General al Municipiului București un proiect de hotărâre privind realizarea unui parteneriat între Municipiul București prin Administrația Străzilor și Consiliului Local al Sectorului 4 în vederea finanțării și derulării lucrărilor de consolidare și reabilitare a obiectivelor: Pasajul Unirii, Pod Planșeu Unirii, zonele conexe și adiacente care asigură funcționalitatea și explorarea în siguranță a acestora.

Decizia Consiliul General al Municipiului București

Ulterior, Consiliul General al Municipiului București a probat acest protocol de asociere între Municipiul București, prin Administrația Străzilor și Sectorul 4.

"Obiectul protocolului este stabilirea cadrului general de cooperare și sprijin reciproc în vederea realizării în parteneriat a obiectivelor Pasajul Unirii, Pod Planșeu Unirii, zonele conexe și adiacente care asigura funcționalitatea și exploatarea în siguranță a acestora, respectiv finanțarea și demararea lucrărilor de
consolidare și reabilitare ale acestuia", se precizează în hotărâre.

În cadrul documentului au fost menționate, printre altele și obligațiile Sectorului 4 al Municipiului București:

"a) Să desemneze o persoana care să realizeze legătură cu reprezentanții parților prezentului protocol;

b) Să informeze reprezentanții parților prezentului protocol- despre progresul acțiunilor derulate cu privire la realizarea obiectului acestuia.

c) Să asigure din bugetul propriu și/sau alte surse de finanțare atrase, toate lucrările, procedurile, achizițiile și operațiunile, cum ar fi dar fără a se limita la documentații, revizuiri documentații, contractare, obținere finanțări și preluare/cesiuni finanțări, derulare contracte, proceduri de licitație, alte demersuri, în vederea realizării lucrărilor la obiectivele Pasajul Unirii, Pod Planșeu Unirii, zonele conexe și adiacente care asigura funcționalitatea și exploatarea în siguranță a acestora".

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel