Data publicării:

Bătăile inimii unei balene albastre au fost înregistrate pentru prima dată

Autor: Alexandru Ichim | Categorie: Stiri
WhatsApp
Balenă albastră. Foto cu caracter ilustrativ. Sursa: pixabay.com
Balenă albastră. Foto cu caracter ilustrativ. Sursa: pixabay.com

Pentru prima dată, oamenii de știință au înregistrat ritmul cardiac al unei balene albastre, descoperind noi informații despre biologia celui mai mare mamifer din lume.

După ce au măsurat ritmurile cardiace ale pinguinilor împărați și ale balenelor captive, cercetătorii de la Universitatea Stanford au decis să încerce să măsoare ritmul cardiac al balenelor sălbatice, scriu jurnaliștii de la CNN. 

Folosind ventuze, biologii au atașat senzori electronici pentru a măsura ritmul cardiac al unei balene albastre. Experimentul a fost reușit și cu descoperiri surprinzătoare, mai precizează sursa citată. 

Experții au descoperit că balena albastră și-a scăzut ritmul cardiac până la două bătăi pe minut, când s-a scufundat pentru mâncare. În partea de jos a unei scufundări, ritmul cardiac al balenei a crescut la aproximativ 2,5 ori minimul, apoi a scăzut din nou. Odată ce mamiferul a început să iasă la suprafață, ritmul cardiac a crescut din nou.

Care este cea mai mare frecvență cardiacă a unei balenei albastre

Cea mai mare frecvență cardiacă a animalului - între 25 și 37 de bătăi pe minut - a apărut la suprafață când respira și restabilea nivelurile de oxigen, au spus oamenii de știință în cercetările publicate luni în Proceedings of the National Academy of Sciences.

Balenele albastre, care pot ajunge până la aproximativ 30 de metri lungime, sunt considerate a fi cele mai mari mamifere care au trăit vreodată.

Potrivit oamenilor de știință, analiza datelor sugerează că inima balenei albastre „funcționează la limita ei" și poate oferi indicii de ce balenele albastre nu au evoluat pentru a fi mai mari.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel