Data publicării:
Bătaie pe Legea privind combaterea traficului şi consumului ilicit de droguri după tragedia de la 2 Mai
În urma tragediei de la 2 Mai din anul acesta, dar și a miilor de dosare anuale ce implică, mai mult sau mai puțin, consumul sau traficul ilicit de droguri, clasa politică a României a inițiat mai multe proiecte de lege prin care s-ar pune „la zid” problema drogurilor în general.
Una dintre cele mai reprezentative legi în acest sens este Legea 143/2000 privind combaterea traficului şi consumului ilicit de droguri, o lege care a intrat în atenția mai multor politicieni în ultimul timp.
Deputata Steluța Cătăniciu a inițiat o propunere legislativă la începutul lunii septembrie prin care dorea modificarea legii menționate mai devreme.
În cele din urmă, deputata a transmis o scrisoare publică președintelui Senatului, Nicolae Ciucă, care este și liderul Partidului Național Liberal.
Menționăm că, potrivit scrisorii, propunerea deputatei a primit avize pozitive de la toate Comisiile implicate, mai puțin din partea Comisiei Juridice.
Astfel, am luat legătura cu deputata Steluța Cătăniciu pentru a afla care sunt, mai exact, modificările propuse pentru Legea 143/2000.
DC News: În cadrul scrisorii deschise adresate președintelui Senatului ați menționat anumite modificări aduse pentru Legea 143/2000. Puteți detalia?
Propunerea legislativă din partea partidului deputatei Cătăniciu dorește înăsprirea sancțiunilor pentru cei ce finanțează acțiunile ce implică traficul ilicit de droguri:
„În cazul finanțării traficului de droguri de mare risc, la limita maximă de pedeapsă, aceea de 25 de ani, se va adăuga un spor de cinci ani (N.R. Este vorba despre articolul 10 din Legea 143/2000, unde, în prezent, sporul menționat este de trei ani). Acest lucru însemnând o pedeapsă de maxim 30 de ani.
De asemenea, este incriminată prescrierea drogurilor de mare risc cu intenție de către medic, fără ca aceasta să fie necesară, din punct de vedere medical, pacientului. Conform propunerii noastre legislative, această infracțiune se pedepsește cu închisoare de la cinci la zece ani și interzicerea unor drepturi.
Cu aceeași sancțiune, a închisorii de la cinci la zece ani, se va sancționa și eliberarea, cu intenție, a rețetelor medicale prescrise de un medic sau în baza unei rețete medicale falsificate droguri de mare risc.
DC News: Ați luat în calcul și măsuri ce previn consumul și traficul de droguri în locul unor măsuri de înăsprire a faptelor menționate?
În timp ce legile privitoare la consumul și traficul ilicit de droguri par să se înăsprească, există voci care spun că și prevenția ar fi una dintre metodele de combatere a acestor infracțiuni.
Potrivit deputatei, înăsprirea pedepsei reprezintă în sine o formă de prevenție:
„Sigur. Asta poate fi discutată oricând, legea respectivă suportă orice modificare. La această oră am înăsprit pedepsele pentru că inclusiv această înăsprire a sancțiunilor este o formă de prevenție. Altfel te raportezi la traficul de droguri când știi că poți fi sancționat cu 25-30 de ani de închisoare față de pedepsele care sunt acum.”
De asemenea, Steluța Cătăniciu ne-a mai spus că a sesizat instituțiile în cauză de trei ori până acum cu privire la propunerea legislativă, neprimind niciun răspuns. Pe data de șase decembrie propunerea va fi „adoptată tacit” de Senat, asta dacă Comisia Juridică nu vine cu un aviz până atunci.
Iată și scrisoarea Steluței Cătăniciu către Nicolae Ciucă:
„Vă supunem atenției o situație aflată în procedura legislativă a Senatului, care poate să contribuie la dramele pe care le trăiesc românii din cauza acestui fenomen al drogurilor, scăpat, aproape, de sub control.
În urmă cu trei luni am înregistrat, la Senatul României, Propunerea legislativă pentru modificarea Legii nr.143/2000, privind prevenirea și combaterea traficului și consumului ilicit de droguri.
Deși această propunere legislativă are avize pozitive din partea Consiliului Legislativ, a Consiliului Economic și Fiscal, precum și din partea Comisiilor pentru Sănătate și Învățământ ale Senatului, nu am reușit să obținem introducerea ei pe ordinea de zi a Comisiei Juridice a Senatului, în pofida tuturor demersurilor noastre procedurale.
Cum bine știți, fenomenul traficului și consumului de droguri a luat o amploare deosebită, care a suscitat inclusiv atenția Consiliului Suprem de Apărare a Țării, fiind deja considerat o problemă de siguranță națională.
Cu atât mai mult noi, ca parlamentari, avem obligația morală și profesională de a crea cadrul legislativ pentru descurajarea acestui adevărat flagel. Toate încercările noastre, în calitate de inițiatori, de a introduce propunerea legislativă pe ordinea de zi a Comisiei Juridice a Senatului, au eșuat, în condițiile în care acest fenomen produce zilnic pierderi de vieți, iar pe ordinea de zi a comisiei, sunt, de regulă, două sau trei proiecte în dezbatere.
Iată de ce, domnule Președinte, vă rugăm să analizați această situație, în calitatea dumneavoastră, de Președinte al Senatului și Președinte al Partidului Național Liberal, în condițiile în care Comisia Juridică a Senatului este condusă de un membru al PNL.
Având în vedere importanța pe care Statul român și Guvernul României o dau acestui fenomen care îmbracă adevărate forme ale crimei organizate, considerăm că este de datoria noastră să vă semnalăm situația creată.
Cu speranța că demersul nostru va avea ecoul anticipat, vă asigurăm, domnule Președinte al Senatului, Nicolae Ciucă, de întreaga noastră considerație”.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News