Bastion Aerian 2023. Republica Moldova va organiza exerciţii aeriene cu partenerii pentru a asigura siguranţa liderilor europeni
Autor: Andrei Itu | Publicat pe: 25 mai 2023, 17:36
WhatsApp
Foto cu caracter ilustrativ: Freepik
Foto cu caracter ilustrativ: Freepik
Armata Republicii Moldova va efectua, de joi până pe 2 iunie, exerciţii de apărare antiaeriană împreună cu Franţa, Marea Britanie, România şi SUA pentru a asigura securitatea celor aproape 50 de lideri care vor participa joia viitoare la cel de-al doilea summit al Comunităţii Politice Europene (EPC), transmite EFE.

 'Instruirea face parte din eforturile coordonate ale instituţiilor din domeniul securităţii şi apărării naţionale necesare bunei desfăşurări a summitului EPC din 1 iunie şi menţinerii măsurilor de securitate şi protecţie pe întreg teritoriul ţării noastre', precizează Ministerul Apărării de la Chişinău.

'Bastion Aerian - 2023'

Exerciţiile, denumite 'Bastion Aerian - 2023', se vor desfăşura pentru prima dată în Republica Moldova şi vor implica peste 200 de militari moldoveni, francezi, britanici, români şi americani ce vor 'asigura protecţia antiaeriană a obiectivelor desemnate în contextul summitului'.

Un număr de 47 de şefi de stat şi de guvern, dintre care 46 şi-au confirmat deja prezenţa, precum şi preşedinţii Consiliului European, Comisiei Europene şi Parlamentului European, au fost invitaţi la summitul care va avea loc la Castelul Mimi din Bulboaca, la 35 de kilometri de Chişinău. Autoritatea Aeronautică Civilă din Republica Moldova (AAC) a anunţat din februarie că va închide parţial spaţiul aerian în perioada 1 - 2 iunie din cauza summitului.

Ministerul Apărării i-a informat pe cetăţenii moldoveni că, de joi până sâmbătă, unităţi de transport militar vor intra în Republica Moldova prin punctul de trecere a frontierei de la Leuşeni şi se vor deplasa la bazele de antrenament de la Chişinău şi Bulboaca.

Intenţia Republicii Moldova este de a avertiza cetăţenii cu privire la aceste mişcări, pe fondul războiului din Ucraina vecină şi al tensiunilor cu Rusia în legătură cu teritoriul separatist moldovenesc Transnistria şi cu politica pro-europeană a actualului guvern al fostei republici sovietice.

Vezi și - Vladimir Putin va fi arestat dacă va intra pe teritoriul Republicii Moldova, amenință Maia Sandu

Preşedintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a declarat marţi că va ordona arestarea liderului rus Vladimir Putin pentru crime de război dacă acesta va pune piciorul pe teritoriul republicii, în baza mandatului de arestare emis de Curtea Penală Internaţională (CPI), având în vedere că Republica Moldova este semnatară a Statutului de la Roma, actul fondator al CPI, relatează EFE, Unimedia.info şi Ziarul Naţional din Chişinău. Vezi continuarea aici!

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?