Băsescu, un preşedinte părăsit de consilieri. Vezi cele mai spectaculoase plecări de la Cotroceni
Plecare lui Valeriu Turcan de la Cotroceni nu face altceva decât să întregească o listă foarte lungă de oameni care l-au părăsit pe Traian Băsescu de-a lungul timpului. Debarcările dese de la Cotroceni au lăsat impresia că Traian Băsescu este un om lângă care foarte puţin reuşesc să reziste şi mai puţini fiind aceia care reuşesc să îşi impună punctul de vedere.
De când a preluat scaunul de la Cotroceni, Băsescu a fost părăsit de foarte mulţi oameni, care la un moment dat păreau că vor fi întotdeauna lângă preşedinte. Iată care au fost cele mai spectaculoase plecări de la Cotroceni:
Abia instalat de câteva luni la Cotroceni, în funcția de consilier al președintelui Băsescu, Andrei Pleșu a deschis seria demisiilor în rândul oamenilor aleși să consilieze pe șeful statului. Astfel că, pe 3 mai 2005, Andrei Pleşu a anunţat că renunţă la funcţie, din motive de sănătate.
A urmat, la nici două luni de la demisia lui Pleșu, la 24 iunie 2005, Stana Anghelescu, care a plecat din slujba lui Traian Băsescu pentru că ar fi intervenit la Fisc în favoarea soţului ei, Florian Anghelescu, (care ulterior s-a sinucis), cercetat într-un dosar de evaziune fiscală de circa 20 de milioane de euro.
La 30 decembrie 2005, Renate Weber se retrage din funcţia de consilier. La fel ca şi Pleşu, Weber a invocat cu multă eleganţă motive de sănătate. Atâtea motive de sănătate a avut la plecare, că azi doamna Weber are o activitate impresionantă în Parlamentul European.
Pe 15 şi 16 ianuarie, 2006, au plecat Viorel Bârloiu, secretarul CSAT, şi consilierul de stat de la Departamentul Politic, Valeria (Buric) Dorneanu.
Pe 5 octombrie 2006, Claudiu Săftoiu a renunţat la mandatul de consilier prezidenţial pentru a prelua Serviciul de Informaţii externe.
Pe 16 octombrie 2006, Theodor Stolojan şi-a dat demisia din funcţia de consilier pe probleme economice, cu misia de a forma PLD care a rupt PNL pentru a se alătura PD-ului lui Băsescu.
La 3 ianuarie 2006, a urmat fostul antrenor al lotului naţional de gimnastică, Octavian Belu, care a scăpat din Cotroceni preluând timp de câteva luni şefia Agenţiei Naţionale pentru Sport.
Teodor Baconschi, consilier prezidenţial pentru porbleme de politică internă, a plecat ambasador la Paris, pentru ca mai apoi să ajungă ministru de Externe.
Cristian Preda a fost consilier pe probleme de educaţie, post din care a plecat pentru Parlamentul European, a avut grijă de Comisia Constituţională, cea care i-a oferit lui Băsescu şi varianta scoaterii din Legea Fundamentală a instituţiei suspendării şefului statului.
În martie 2008, părăsea Cotrocenii în cea mai desăvârşită tăcere şi cel mai fidel dintre consilieri: Adriana Săftoiu, purtător de cuvânt şi şef al Departamentului Comunicării Publice.
Să ne mai amintim că doi dintre consilieri au fost corect plasaţi acolo unde avea Băsescu nevoie: Daniela Andreescu în coasta lui Boc la Secretariatul Genereal al Guvernului şi Bogdan Chiriţoiu la Consiliul Concurenţei.
Cea mai simpatică dintre plecări a fost cea a ex-consilierei pentru mediul de afaceri extern, Alexandrina Gătej. Mare luptător împotriva Securităţii, Traian Băsescu o păstra în echipa sa pe doamna Gătej, despre care CNSAS a arătat că a semnat un angajament cu Securitatea, temuta poliţie politică a dictaturii comuniste a sângerosului Nicolae Ceauşescu.
Şi Vasile Blaga a plecat după numai trei zile de mandat în postul de consilier prezidenţial pentru securitate naţională. Acesta tocmai îşi încheiase mandatul de şef al campaniei eletorale a lui Traian Băsescu.
Citeşte şi:
Valeriu Turcan a demisionat din funcția de consilier al lui Traian Băsescu
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News