Băsescu se teme de manifestările străzii. Cum va fi protejat Palatul Cotroceni
Data publicării:
Autor: DCNews Team
WhatsApp
proteste-cotroceni
proteste-cotroceni

Șansele ca ministrul Traian Igaș să fi propus noile reguli pentru manifestațiile publice fără acordul Cotrocenilor sunt aproape nule. Este posibil ca, dintr-un exces de servilism, Igaș să fi plusat cu acest proiect de norme, dar cel mai probabil mișcarea se înscrie în strategia regimului Băsescu de a păstra cu orice preț puterea.

proteste-cotroceni

În primul rând, trebuie luat în calcul momentul ales. Noile reglementări propuse de MAI vor intra în vigoare la mijlocul acestei toamne. Deși sunt de așteptat proteste sindicale, acestea nu mai au forță, odată ce mișcarea sindicală a fost compromisă și divizată. Extrem de vulnerabili din cauza afacerilor personale sau familiale, liderii sindicali vor continua manevrele păguboase din anii trecuți: fragmentarea protestelor, ca să pară că nu sunt destui oameni în stradă;orientarea mitingurilor spre parlament sau guvern, astfel încât protestele să se desfășoare în piețe mari, fără impact imagologic. Astfel, liderii sindicali sunt acoperiți față de membri (am organizat proteste), dar și față de regim, căruia nu-i cauzează probleme. Puterea nu se teme de aceste proteste în sine, cât de perspectiva ca membrii de sindicat să pornească, de la aceste manifestări organizate, proteste spontane împotriva Palatului Cotroceni. Așa s-a întâmplat în septembrie 2010 cu mitingul polițiștilor.

Palatul Cotroceni este greu de apărat, poarta acestuia fiind în contact direct cu strada, spațiile sunt înguste, astfel încât și un număr mic de oameni dau o imagine cu puternic impact emoținal, iar miza simbolică, legată de adevăratul sediul al Puterii, este mare.

Totuși, nu manifestările toamnei sindicale sunt vizate. Dimpotrivă, cu sprijinul ”discret” al liderilor sindicali, toamna va trece cu spectacole de sunet și lumină în fața ministerelor sau a Guvernului. Astfel, noile reglementari ale lui Igaș nu vor fi utilizate și măsurile vor intra în ceea ce este considerat ”normal”.

Dacă iarna va fi una grea, și vor apărea tulburări de stradă spontane, se va observa utilitatatea înăspririi regulilor.

La fel de bine ar putea fi folosite aceste sancțiuni pentru justificarea unor acțiuni represive legate de alegeri. O fraudă pe scară largă sau refuzul președintelui Băsescu de a respecta opțiunea populară ar putea revolta masele, măcar în orașele importante.

Potrivit noilor reguli, în jurul Palatului Cotroceni nu se mai pot organiza proteste de stradă, fiindcă se află atât în apropierea unei stații de metrou (intrarea de la Leu), cât și a unui spital (intrarea de pe Str. Gheorghe Marinescu, de lângă Sp. Universitar).

După mitingul ”Ieși afară, javră ordinară”, de protecția Cotrocenilor s-a ocupat o fundație obscură, care a blocat spațiul alocat protestatarilor pentru mai multe luni, organizând o pichetare fără sens, care împiedică însă obținerea unor alte autorizații de miting.

Citeşte şi:

Regulile protestelor vor fi schimbate. Vezi noile reglementări dorite de MAI

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel