Urmărește emisiunea live
Băsescu s-ar putea să nu se întâlnească cu Obama
Data publicării:
Autor: DCNews Team
WhatsApp
basescu-SUA
basescu-SUA

Preşedintele Traian Băsescu merge în S.U.A doar pentru o simplă vizită de lucru, iar protocolul unei astfel de vizite nu prevede în general şi o întâlnire oficială între cei doi şefi de stat. O vizită de lucru este de rangul cel mai scăzut din punct de vedere diplomatic dar şi în ceea ce priveşte protocolul.

Director General al Institutului Diplomatic Român, Vlad Nistor, a explicat pentru DeCeNews că aceste vizite de lucru sunt un prilej pentru a mai semna anumite tratate şi durează în general una sau două zile. "Există trei paşi ierarhizaţi: vizita de lucru, vizita oficială şi vizita de stat. Dintre acestea cea mai neînsemnată este vizita de lucru. La o vizită de stat protocolul este unul foarte strict şi durează 5 zile. În schimb, vizita de lucru durează o zi sau două, şi nu este obligatoriu ca cei doi preşedinţi să se întâlnească", a explicat Nistor.

El a mai precizat că singurul preşedinte român care a făcut o vizită de stat în S.U.A a fost Emil Constantinescu, care beneficiat de toate onorurile şi a ţinut chiar şi un discurs în faţa Congresului.

Spre exemplu la vizitele oficiale din Franţa în zilele în care un preşedinte este oaspete se arborează steagul Franţei şi steagul tării din care provine oaspetele. De asemenea protocolul include şi salutul militar, dar plimbarea cu caleaşca a celor două oficialităţi.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel