Băsescu: Românii nu vor invada piața muncii din UE în 2014
Data publicării:
Autor: DCNews Team
WhatsApp

Președintele Traian Băsescu a declarat pentru cotidianul austriac Kurier că nu va exista nicio ”invazie” a românilor în statele membre UE, în ciuda preocupărilor că odată cu ridicarea restricțiilor pe piața forței de muncă de la 1 ianuarie, cetățenii României vor emigra în masă, potrivit Agerpres.

”Vorbesc nu ca politician, ci în calitate de președinte pe deplin responsabil. Nu va exista nicio invazie a românilor. De ce nu se va ajunge la probleme? Pentru că în aceste momente, doar în noua dintre cele 27 de state ale Uniunii Europene mai exista restricții asupra imigrației românilor. Oricare dintre cetățenii români care și-au dorit un loc de muncă în vest au plecat de mult și se află acum mai ales în țările unde se vorbesc limbi romanice, precum Spania, Italia sau Franta. Au decis să plece în aceste țări, pentru ca acolo nu au avut absolut nicio problemă de integrare, datorită limbii. Pot să spun însă de asemenea ca și aceia care muncesc în Germania sunt foarte bine pregătiți, sunt ingineri, dar și muncitori în construcții”, a declarat Traian Băsescu pentru Kurier, într-un interviu publicat vineri.

 Soluția pentru ca migrația romilor, în special în Germania, să se termine este ca toate nivelurile europene să înțeleagă faptul că este nevoie de o ”politică anume, concretă” - spune președintele.

”Ca țară de origine, noi nu putem impune restricții libertății de mișcare romilor, și de aceea este nevoie de o acțiune comună, a României, cu țările de destinație. Și eu le spun asta deseori omologilor mei din UE: soluția pentru a putea aborda chestiunea minorității rome se află în școală, în educație. Adulții nu au mers la școală și și-au păstrat obiceiurile nomade, iar când acești părinți nu-și trimit nici copiii la școală, apare o nouă generație de nomazi”, spune președintele.

Traian Băsescu crede că măsura trimiterii unor reprezentanți ai poliției române, la cerere, în Franța și Spania pentru a-i aduce pe romi înapoi acasă a fost aproape inutilă.

”Nu a trecut nicio săptămână și au plecat din nou. De aceea trebuie să găsim o forma de acțiune comună, pentru că nu le putem retrage romilor dreptul la libertatea de mișcare [...] Atunci când un grup de romi ajunge într-un anumit loc dintr-un oraș, sperăm că autoritățile locale să sprijine această minoritate, ca membrii ei să poată ajunge la un nivel de viață normal. Însă acest sprijin trebuie să fie condiționat de trimiterea copiilor la școală, și la asta ar trebui ca și Guvernul României să participe din punct de vedere financiar”, a mai spus președintele Traian Băsescu pentru cotidianul austriac.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel