Data publicării:

Băsescu, replică lui Ponta privind CFR Marfă. Chirieac: Președintele a sabotat privatizarea

Autor: Crişan Andreescu, crisan_andreescu | Categorie: Politica
WhatsApp
basescu păonta
basescu păonta

Aflat pe Litoral, președintele Traian Băsescu a transmis un mesaj prin care subliniază că  CSAT nu are atribuţia de a aviza vânzarea CFR Marfă şi l-a avertizat pe premierul Victor Ponta că trebuie să depună toate eforturile pentru a nu face din această privatizare un nou eşec, precum cel din cazul Oltchim. Analistul Bogdan Chirieac a declarat pentru România TV că președintele Băsescu a sabotat privatizarea CFR Marfă. 

Într-un comunicat semnat de purtătorul de cuvânt al preşedintelui Traian Băsescu, Bogdan Oprea, se arată că "CSAT nu a avizat niciodată un contract de privatizare după încheierea procesului de licitaţie", iar premierul Victor Ponta, care asigură interimatul la conducerea Ministerului Transporturilor, este invitat să nominalizeze cazurile în care susţine că s-ar fi întâmplat acest lucru.

 "De la intrarea în vigoare a Legii nr. 415 din 27 iunie 2002 privind organizarea şi funcţionarea Consiliului Suprem de Apărare a Ţării și până în prezent, CSAT nu a avizat niciodată un contract de privatizare după încheierea procesului de licitație, acest lucru neintrând în atribuțiile CSAT. Președintele României, domnul Traian Băsescu, îl invită pe ministrul interimar al Transporturilor și prim-ministru al Guvernului României, domnul Victor-Viorel Ponta, să nominalizeze cele trei contracte de privatizare care, potrivit domniei sale, au primit avizul CSAT. De asemenea, ministrul interimar al Transporturilor și prim-ministru al Guvernului României, domnul Victor-Viorel Ponta, este invitat să-și asume responsabilitatea care decurge din funcțiile pe care le îndeplinește în derularea privatizării companiei CFR Marfă SA", se arată în comunicat.

 În încheiere, Traian Băsescu, prin purtătorul său de cuvânt, îl îndeamnă pe premierul Ponta "să depună toate eforturile necesare pentru ca această privatizare să nu se tranforme într-un nou eșec de tip «Oltchim» care ar afecta grav și salariații și compania Oltchim și economia națională".

 Replica președintelui Băsescu vine, după ce, joi, premierul  a declarat la Sibiu, că "dacă CSAT nu avizează privatizarea CFR Marfă" aceasta nu va fi făcută, afirmând însă, că anterior, CSAT a avizat trei privatizări, ceea ce înseamnă că a "acţionat ilegal", iar preşedintele Băsescu, dacă nu are vreo atribuţie, "să tacă din gură".

Întrebat, joi, la sosirea la Sibiu, de ce a cerut avizarea privarizării CFR Marfă de către CSAT, acest consiliu neavând atribuţii în acest sens, Victor Ponta a răspuns: "Am şi eu lipsurile mele. Dacă nu are competenţă (CSAT - n.r), de ce a avut de trei ori până acum?".

De asemenea, întrebat dacă va convoca el CSAT, premierul a negat, precizând că va lăsa acest lucru în seama şefului statului.

Analistul Bogdan Chirieac a declarat că  această ieșire a președintelui "reprezintă o palidă, foarte palidă replică la o mișcare a lui Victor Ponta. Domnul Traian Băsescu, după procesul de privatizare, a început să spună verzi și uscate în legătură cu câștigătorul acelui proces, lucru care are și conotații juridice aparte. Spunând verzi și uscate despre cel care a câștigat, sigur că băncile se gândesc de mai multe ori să-i împrumute banii pentru această investiție, dacă președintele țării a spus că ăsta n-are, că o fi, că o păți, că nimeni nu cumpără, când face o investiție cu banii săi, că nimeni nu are 200 de milioane de euro în saltea".

"Dincolo de asta, președintele a sabotat procesul de privatizare, asta a făcut domnul distins președinte Traian Băsescu. A sabotat procesul de privatizare. Cum l-a sabotat. A dat de înțeles că sunt lucruri necurate acolo și l-a pus în imposibilitate pe cel care a câștigat să mai adune bani de la bănci, și atunci, pe bună dreptate, domnul Ponta  i-a spus: domnule dacă e ceva care dumneata știi și noi nu știm, i-a aprobă-l  dumneata în CSAT".

E o problemă de siguranță națională. Acum, domnul Băsescu vrea să scape de cartoful fierbinte, fiindcă eșecul privatizării CFR Marfă se pune la domnul Băsescu. Adică cum, nu vrei să convoci CSAT-ul pentru așa ceva. Păi până săptămâna trecută erai foarte preocupat de chestiunea asta", a mai completat Bogdan Chirieac.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel