Băsescu: Patriciu, Udrea, Neamțu
Data publicării:
Autor: DCNews Team
WhatsApp
val-vilcu
val-vilcu

1.Traian Băsescu a revenit în tăcere la Cotroceni. Are două variante de acțiune. Prima ar fi represiunea politică: denigrarea cu stenograme, hărțuirea în Justiție a parlamentarilor USL, eventual o schimbare de guvern, prin amenințarea cu dosare/acțiuni penale, sau prin activarea unor cârtițe din arcul guvernamental.

Practic, ar fi o adevărată lovitură de forță, odată ce denigrarea nu mai ține, Justiția fiind decredibilizată, după referendum. Arestarea parlamentarilor necesită avizul Parlamentului, iar puciul e imposibil fără acordul explicit al celor două puteri străine care îl girează pe Băsescu (și, oricum, extrem de greu de acceptat de către statele neutre din Europa). Mai degrabă, cred că Băsescu va evita să victimizeze USL. Oricine este atacat de către omul cel mai nepopular din România, sau de instituțiile pe care acesta le controlează, crește electoral.  Așa că va urmări să-și conserve poziția de la Cotroceni, sperând în fragmentarea voturilor USL și erodarea la guvernare, ca să poată da guvernul unui partid satelitar, evitând o nouă suspendare, în 2013.

2. Achitarea lui Patriciu pune în discuție Parchetul lui Traian Băsescu. Mai ales că ziarul pe care îl deține omul de afaceri e perceput ca un susținător al președintelui, după 2009. Astfel, fie procurorii pe care îi laudă Băsescu sunt folosiți politic, fie sunt incompetenți: după 6 ani de anchete, un arest preventiv și 20 de ani de închisoare solicitați,  rezultatul este zero. Evident, fiind la primul termen, concluziile vor veni peste luni sau ani de așteptare.

3. Elena Udrea se află sub tirul declarațiilor unui obscur politician debutant. Nu e exclus ca la mijloc să fie o strategie electorală, ce presupune sacrificarea celui mai puternic ministru din cel mai prost guvern după 1989. Elena Udrea are șanse mici de a obține un mandat de parlamentar de pe prima poziție, în capitală. PDL a pierdut tot ce se putea pierde în București, în afară de Cotroceni.  În sectorul șase, fieful său electoral, conduce un primar PNL, puternic susținut de Antonescu. Decât o înfrângere rușinoasă, care nu folosește nimănui, mai bine se capitalizează voturi prin atacarea ei, lansându-se noi candidaturi, ceva mai credibile.

4.  Mihail Neamțu a atacat-o pe Elena Udrea. Un gest neelegant, care îmi pare nesincer și inutil. Dacă va candida pe ”listele” PDL, va obține voturile băsiștilor, atâția cât mai sunt. Dacă va candida singur, nu va obține nimic. Pe de altă parte, după ce a țopăit satisfăcut, în curticică, atunci când Băsescu le-a luat țara înapoi românilor, cine să-l creadă că luptă cu Elena Udrea fără voie de la stăpânire? Iar dacă Băsescu o atacă pe Udrea, e limpede cât a ajuns de disperat.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel