Băsescu șochează: Cum explică tăierile de salarii și pensii din 2010
Fostul președinte Traian Băsescu susține că tăierile de salarii și pensii din 2010 au reflectat demnitatea României, pentru că el a considerat că nu trebuie să-i umilească pe români împrumutând bani pentru veniturile lor.
"Nu cred că în România va mai fi cineva care să aibă curaj să ia o măsură care să reflecte demnitatea unui popor. În 2010, ajunsesem în situaţia în care nu mai puteam plăti salariile şi pensiile din veniturile pe care le aveam la bugetul de stat. Era criză economică. Şi de vreun an împrumutam bani să le putem plăti, iar datoria creştea continuu. Şi am judecat cum judecă o familie. Soţul şi soţia au un venit de 1000 de lei la un loc, să spunem, dar ei au cheltuieli de 1500 de lei pe lună. Ce face o familie? Continuă să împrumute sau reduce cheltuielile? Reduce cheltuielile! Atunci asta am făcut eu. Pentru că dacă am fi crescut în continuare datoria, ajungeam în genunchi. Ajunsesem în genunchi, pentru că ne creditau pentru 3 luni şi ne luau dobândă de 8-9 la sută. Dacă ar fi fost la fel de demni băieţii ăia aseară, băteau Albania. Dacă se băteau cu demnitate pentru ţara lor", a spus Traian Băsescu, la România TV.
Fostul președinte a mai spus: "Eu atunci am considerat că nu mai trebuie să-i umilim pe români împrumutând bani de salarii şi pensii. În 2017 acest lucru nu mai este posibil şi vor împrumuta. Eu zic că şi anul acesta vom împrumuta. Dar, când toate veniturile tale le iei şi le canalizez spre a obţine voturi, şi măreşti salarii, ţi se întâmplă două lucruri: creşte deficitul de cont curent, creşte chiar galopant, şi stagnăm. Stagnăm pentru că aparent avem creştere economică generată de consum, dar România nu se dezvoltă pentru că tăiem banii de la investiţii. Degeaba întrebăm de ce nu avem autostrăzi, îndiguiri... Nefăcând aceste investiţii, pentru că noi ducem banii la consum, nu o să reducem diferenţa faţă de ţările dezvoltate. Mărirea salariilor nu îmbunătăţeşte viaţa populaţiei câtă vreme nu se îmbunătăţeşte şi condiţia ţării. Este doar o iluzie de 2-3 ani".
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News