Data publicării:

Băsescu nu ar fi abdicat cum a făcut-o Regele, ar fi negociat ceva în interesul țării, declară ministrul Muncii, Sebastian Lăzăroiu

Autor: DCNews Team | Categorie: Politica
WhatsApp
Sebastian Lăzăroiu
Sebastian Lăzăroiu

Ministrul Muncii, Sebastian Lăzăroiu,spune că afirmațiile preşedintelui la adresa Regelui Mihai au fost făcute ca un om politic care s-a raportat la gestul unui alt om politic,și a apreciat că Traian Băsescu nu ar fi abdicat așa cum a făcut-o regele, ci ar fi pus niște condiții în interesul țării.

Fostul consilier prezidențial a afirmat duminică seară, la Realitatea TV, că șeful statului a exprimat o opinie referitoare la Regele Mihai în calitatea sa de om politic, nu de istoric. "Perioada despre care președintele vorbește e foarte controversată în istoria României, cu lumini și umbre, nu există eroi și ticăloși absoluți, fiecare a avut partea lui de culpă, partea lui de merit. Când analizează istoricii perioada respectivă, pot vedea nuanțele. Președintele nu s-a exprimat ca un istoric, ci ca un lider politic, care s-a raportat la gestul unui alt lider politic. Președintele poate să aibă un punct de vedere măcar prin prisma faptului că fiecare om politic gândește <ce aș fi făcut eu dacă aș fi fost în locul lui>", a opinat Lăzăroiu.

Întrebat dacă împărtășește părerea fratelui președintelui, Mircea Băsescu, ministrul a apreciat că Traian Băsescu ar fi încercat, la momentul abdicării, să negocieze ceva în interesul țării, și a comparat situația din 1947 cu încercarea recentă a președintelui de a negocia doi ani din mandatul său.

"Eu cred că președintele Traian Băsescu nu ar fi abdicat așa cum a abdicat regele, și vă dau un exemplu. Președintele a spus recent: <Dau doi ani din mandatul meu cu condiția să acceptați revizuirea Constituției așa cum a cerut-o poporul la referendum>. Compar cele două situații în ideea că, atunci când un șef de stat se retrage, de obicei negociază ceva pentru țară, nu pentru el (...) Faptul că a fost forțat să abidice nu poate absolvi de orice vină. Dacă tot a fost forțat, putea să pună niște condiții în interesul țării", a susținut Lăzăroiu.

Ministrul a apreciat că afirmațiile președintelui nu au avut un calcul de oportunitate, fiind vorba de un punct de vedere care nu a avut "ceva în spate gândit". El a susținut că nu se poate face o separare între omul politic și președintele Traian Băsescu, însă ulterior a afirmat că, în calitate de președinte, acesta și-a exprimat poziția oficială atunci când a condamnat comunismul, iar ca om politic, și-a exprimat punctul de vedere la emisiunea de la B1TV.

La insistențele jurnaliștilor pivind afirmația președintelui că abdicarea Regelui a fost o trădare, Sebastian Lăzăroiu a invocat posibilitatea aparției unor documente de arhivă care să schimbe perspectiva asupra istoriei. "E posibil să apară la un moment dat documente din arhiva vremii care să schimbe perspectiva. Nu știu dacă președintele a avut acces la astfel de documente, eu nu am avut. De obicei, cu cât trece timpul și mai apar documente, se schimbă și perspectiva. E devreme să judecăm astăzi ce s-a întâmplat atunci", a afirmat ministrul.

Lăzăroiu a mai spus că, dacă ar fi fost în continuare consilierul lui Traian Băsescu, l-ar fi avertizat cu privire la reacțiile "tuturor ipocriților" pe care le va stârni afirmația sa. "Probabil că i-aș fi spus <Dle președinte, probabil că o să reacționeze toți ipocriții, toți cei care l-au hulit pe rege la începutul lui 1990 și au devenit toți monarhiști (...) Când îl auzi pe Victor Ponta, care reprezintă punctul de vedere al PSD, care spune că mâine în Parlament PSD va sta la discursul președintelui cu condiția ca acesta să-și ceară scuze regelui. Vi se pare autentic Victor Ponta, care e urmașul FSN, care l-a ținut în afara granițelor doi ani pe regele Mihai?", a spus ministrul Muncii.

În legătură cu rolul Regelui raportat la cel al lui Antonescu, Lăzăroiu a făcut o nouă paralelă cu perioada Guvernului Tăriceanu. "Peste 100 ani, când se va scrie istoria anilor 2007-2008, când Guvernul Tăriceanu a produs un dezastru în bugetul național și președintele era șeful statului, lumea va fi tentată să-l considere și pe Traian Băsescu co-responsabil la deciziile de atunci. Băsescu a trimis niște scrisori la vremea respectivă premierului Tăriceanu. Mă întreb, Regele, în calitatea sa de șef al statului, s-a opus în vreun fel programului împotriva evreilor?", a întrebat fostul consilier.

Întrebat dacă este de acord cu afirmațiile lui Băsescu, el a afirmat: "Nu neapărat, eu privesc mai degrabă din punct de vedere eistoric, eu nu sunt om politic. Dacă aș fi om politic, probabil aș putea să gândesc lucrurile la fel".

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel