Băsescu i-a „scăpat” pe bucureșteni de referendum. Capitala rămâne împărțită în șase sectoare până la următorul ordin
Data publicării:
Autor: DCNews Team
WhatsApp
basescu
basescu

Consiliul General al Municipiului Bucureşti, întrunit în şedinţă, a decis anularea referendumului pentru reorganizarea Capitalei. Astfel, împărţirea administrativă rămâne pe sectoare.

Consiliul General al Municipiului Bucureşti a abrogat, vineri, hotărârea de organizare a referendumului local care viza organizarea administrativă a Capitalei şi care trebuia să aibă loc la 26 iunie, informează NewsIn. În şedinţa CGMB, s-au înregistrat 34 de voturi în favoarea abrogării, unul împotrivă şi o abţinere. Votul contra şi abţinerea au venit din rândul consilierilor PNL.

Decizia ca referendumul să nu se mai desfăşoare a fost luată la întâlnirea edililor Capitalei cu preşedintele Traian Băsescu şi cu prefectul Mihai Atănăsoaei, care a avut loc tot vineri, cu câteva ore înainte de şedinţa CGMB.

Principalele motive ale anulării organizării referendumului au fost legate de faptul că scrutinul nu ar fi avut practic niciun efect juridic, de costuri şi de polemicile privind forma şi fondul întrebărilor.

Potrivit Prefecturii Capitalei, şeful statului le-a explicat primarilor, vineri, lipsa de finalitate juridică a referendumului local, precum şi riscul ca prin organizarea unor astfel de consultări publice fără consecinţe juridice, instituţia referendumului să se decredibilizeze în faţa populaţiei. "Există, de asemenea, riscul ca în momentul în care se va dori consultarea bucureştenilor, iar rezultatul să aiba în mod real consecinţe juridice, populaţia să nu se mai prezinte la urne", au mai spus reprezentanţii Prefecturii.

Primarul Sectorului 1, Andrei Chiliman, a declarat, după întâlnirea de vineri, că un alt motiv pentru care nu va mai avea loc referendumul este legat de regionalizare. "Legea Capitalei (care a dus la organizarea referendumului - n.r.) nu mai este de actualitate în condiţiile intenţiilor de regionalizare, iar în iulie-august vor începe discuţiile pentru organizarea regiunii de dezvoltare Bucureşti-Ilfov", a declarat Chiliman.

Edilul-şef al Capitalei, Sorin Oprescu, a spus că, la discuţiile purtate de primari cu preşedintele Traian Băsescu, şeful statului a dat asigurări că "legile Capitalei propuse nu vor intra în dezbatere decât atunci când se va vorbi de reorganizarea administrativ-teritorială" a ţării. În opinia lui Oprescu, pentru Bucureşti este nevoie oricum de o lege "care va trebui discutată separat". Referendumul urma să aibă două întrebări: "Vă doriţi o Capitală cu şapte administraţii controlate de 217 consilieri aleşi pe liste de partid?" şi "Vă doriţi ca şi consilierii generali să fie aleşi uninominal, asemenea primarilor de sector?".

Pentru organizarea şi desfăşurarea referendumului, au fost alocaţi 10 milioane de lei din fondul de rezervă al bugetulului propriu al Capitalei pe 2011.

Subiectul organizării administrative al Capitalei a reintrat în actualitate în martie, după ce preşedintele PDL Bucureşti, Elena Udrea, a scris pe blogul său că impunerea unei Legi a Capitalei este absolut necesară şi a propus convocarea unui referendum pe această temă, considerând că cei care se opun proiectului sunt "baronii de Bucureşti", precum Andrei Chiliman, primarul Sectorului 1.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel