Data publicării:

Mesajul Victoriei Nuland, în traducerea lui Băsescu: Suntem cu un pas în prăpastie. Riscăm izolarea

Autor: DCNews Team | Categorie: Politica
WhatsApp
basescu cotroceni
basescu cotroceni

Președintele Traian Băsescu a susținut, marți seara, într-o declarație de presă de aproximativ 50 de minute, că Victoria Nuland, asistent al secretarului de Stat al SUA, a venit la București pentru a transmite că România este "cu un pas în prăpastie". Șeful statului a explicat că țara noastră riscă izolarea pe plan internațional, din cauza atacurilor la adresa Justiției care pun în pericol statul de drept, atribuindu-i acest mesaj Victoriei Nuland. Băsescu a mai precizat că va încerca să anuleze introducere accizei suplimentare la combustibil, care va fi dezbătută în timpul unei vizite pe care FMI urmează să o facă în România. Președintele a adăugat că jurisprudența CCR va fi un obstacol în planurile USL privind modificarea Constituției și că legile care ajung la el sunt foarte proaste.

DeCe News a transmis, în format live text, cele mai importante declarații ale președintelui României, Traian Băsescu:

Vizita asistentului secretarului de Stat al SUA pe probleme europene și euroasiatice, Victoria Nuland

- Vizita d-nei Victoria Nuland, care a fost tratată de unii ca o vizită pentru a ne felicita la 10 ani de la intarea în NATO sau o vizită ca să ne bată pe spate. Și vreau să vă dau mesajul exact și corect. Este un mesaj că trebuie să-i îngrijoreze pe români și în egală măsură pe politicieni, și nu mă joc cu vorbele, cu atât mai mult cu cât știu că în câteva minute vor fi în toate cancelariile.

- Calitatea dânsei a fost de emisar al guvernului SUA, care a avut de transmis un mesaj extrem de serios și acest mesaj extrem de serios a fost legat de statul de drept din România, care începând din vara anului 2012 este continuu pus sub semnul întrebării. V-aș aduce aminte celor care ați uitat faptul că SUA și UE au investit enorm din banii cetățenilor lor pentru ca instituțiile statului român să funcționeze similar cu cele din orice alt stat de drept și acest lucru ni se reproșează în momentul de față. Problema deosebit de dificilă pleacă de la faptul că majoritatea parlamentară a recidivat față de momentul de cumpănă din 2012.

- Acesta este motivul pentru care guvernul SUA a decis să trimită un emisar la București și vreau să înțelegeți foarte bine că ceea ce a constat emisarul Victoria Nuland nu rămâne în biorul domniei sale, se distribuie în tot sistemul politic al SUA

- Suntem cu un pas în prăpastie. În cazul în care majoritatea politcă recidivează și continuă atacurile la statul de drept - prin legislație sua declarații -  România riscă să fie izolată pentru mult timp. Repet, suntem pe marginea prăpastiei, dacă vom continua sau majoritate parlamentară în frunte cu dl prim-ministru, cu șeful Senatului, Crin Antonescu, dacă vor continua atacurile la hotărârile judecătorești, la legislația corectă, riscăm intrarea într-o perioadă lungă de izolare. Formulările nefericite al primului minsitru din ultima perioadă sunt de asemenea un vot de blam pentru România

- Cum putem fi convingători că putem să apărăm țara și aliații noștri aici la frontieră de terorism dacă nimeni nu are certitudinea că România va continua să consolideze Justiția?

- Îngrijorarea este maximă și România este la un pas de a fi izolată. Un picior l-am pus deasupra prăpastiei.

- PE cu certitudine că adoptă hotătâri care vor deveni obligatorii, de sancționare a statelor UE care nu respectă statul de drept, implicit criteriile de la Copenhaga. Am primit în timp scurt, din ambele părți, și de la partenerul strategic SUA și votul de astăzi din comisia LIBE și va urma votul în plenul PE, am primit semnalele, extrem de sever, că pentru nerespectarea satului de drept se vor lua măsuri care merge de la diminuarea sumelor alocate până la suspendarea dreptului de vot. N-aș vrea ca aceste afirmații să fie tratate politic.

- Fac un apel la politicieni să înțeleagă, și nu la orice politiceini, la majoritatea parlamentară, să înțeleagă că au adus țara într-un moment dificil prin atitudinile față de Justiție. Nimeni nu-i crede că este o justiție controlată de președinte.

- Cea mai mare problemă pe care o avem acum este neîncrederea în România. Neîncrederea că putem continua procesul de consolidare a statului de drept și că progresele făcute sunt ireversibile.

- Toți partenerii noștri pun sub semnul întrebării ireversibilitatea progreselor

- Acesta este mesajul pe care Victoria Nuland l-a tansmis în România. Repet, nu la fel de explicit, ci diplomatic, dar îmi fac datoria să-l raduc cu toată responsabilitatea. Suntem într-un moment de cumpănă.

- În ce mă privește, să fie foarte clar pentru cei care mai cred că făcând presiuni pe televiziuni, că nu am nimic de negociat și că îngrijorarea mea e să-i apar pe cei care au fost furați, nu pe cei care au furat

- Au ajuns la punctul la care pot împinge România în prăpastia izolării

Vizita Fondului Monetar Internațional și acciza la combustibil

- Se apropie vizita FMI. Avem deocamdată suspendată la aplicare suplimentarea de acciză la motorină și benzină, decizia mea este ca această acciză suplimentară de 7 eurocenți + TVA = 8,68 eurocenți, decizia mea categorică este ca această taxă suplimentară să nu se introducă. A fost o minciună că va scădea prețul la combustibil de la 1 ianuarie. Nu a scăzut deloc. A crescut.

- Dacă de la 1 aprilie vom mai adăuga 41,8 bani la prețul fiecărului litru de benzină și motorină se va resimți mai puternic în prețuri și inflație.

- Cu ocazia vizitei Fondului voi fi foarte atent ca recomandările de țară care au fost făcute Românei de CE să fie introduse în scrisoarea pentru Fond dar și în scrisoarea către UE. Noi avem negocieri cu o troică, UE, FMI și BM

Comsarea alegerilor europarlamentare cu referendumul pentru revizuirea Constituției

- Ulltima trăsnaie a alianței USL, cea cu Constituția pe care vor s-o treacă prin referendum odată cu europarlamentarele. Este în regulă, dar, va trebui să țină cont de câteva lucruri foarte importante: decizia CCR din 2012 în care se spune că este obligatorie respectarea rezultatului referendumului care viza parlament unicameral și număr maxim de 300 de parlamentari. Nu cred că la un interval atât de scurt CCR își va schimba jurisprudența.

- Antonescu și-a luat rolul mincinosului spunând 'facem 300 de deputați', uitând să spună câți senatori facem. Această poveste nu va trece de CCR. S-au aruncat într-o  miniciună publică care va duce la dezorientarea electoraului și face face ca nimeni să nu mai înțeleagă nimic. Eu nu cred că un proiect de Constituție care nu va ține cont de referendumul din 2009 va fi acceptat de CCR. Referendumul nu este consultativ la aplicare este consultativ pentru că trebuie pus în aplicare de altă instituție, în cazul nostru Parlamentul. Sunt referendumuri executorii, de aprobare a Constituției sau de demitere a președintelui.

- Am văzut ideea hilară promovată de cei doi lideri ai USL precum că solicitarea viitorului președinte pentru un referendum o va aproba parlamentul. Nu poate s-o aprobe. Atunci nu mai există instrumentul referendumului prin care președintele să se adreseze poporului.

Articolele din noua Constituție

- Mai văd o trăsnaie, care este exact ca cea prin care Năstase își făcuse constituție cu cinci ani de mandat, partidul cu cel mai mare număr de mandate să dea automat primul ministru, luând președintelui atributul de a desemna un premier

- În foarte multe democrații, mandatul se poate da și celui mai mic partid, dacă asta e soluția să strângi 50%, pot fi două partide mari, echilibrate, și atunci se dă mandatul celui mai mic partid

- Pe propunerea PSD, cu certitudine vom avea situații când după alegeri, în baza înțelegerilor partidelor după locul 2, 3 4, nimeni nu se duce la guvernare, și cade guvernul. Ori asta înseamnă instabilitate, e o mare greșeală

- PSD se gândește la el azi, poate ar fi mai bine să se gândească la țară, nu numai la interesele de perpetuare la guvernare. Și nu va reuși

- Sunt multe alte observații, să vedem ce schimbări vor mai face în perioada următoare, dar personal cred că au o mare problemă

- CCR a creat foarte multă jurisprudență în interpretarea Constituției, dacă revizuirea nu se face pentru a pune în aplicare referendumul din 2009, nu se justifică revizuirea Constituției

Legea parteneriatului public-privat

- Înțeleg că se mai plânge Victor Ponta că îi trimit legile înapoi. Recunosc că sunt foarte proaste. Legea minelor nu e la mine, să vadă pe unde a pierdut-o, poate e atacată la CCR. Ce mi se pare foarte important este legea parteneriatului public-privat și l-am auzit glăsuind pe juristul... cum îl cheamă... juristul... așa, avocatul Șova. Am trimis-o înapoi pentru două motive:

*art 38 (...) nu va veni nimeni la un parteneriat public-privat. Care sunt criteriile după care constați după că după începerea derulaării contractelor apar niște interese legate de interesul local care să-ți justifice ție întreruperea parteneriatului?

*art 42, alin 2 - întrerupi un partenariat public-privat și tu, Șova, te duci în Kisellef și stabilești că omul nostru este ăsta și îl punem pe el să continue lucrarea, fără liciiație, fără nimic. Nu va veni nimeni în contract de parteneriat public-privat fără clarificarea acestor aspecte.

Legea cumpărării de terenuri agricole extravilane de către persoane fizice

- Înțeleg că plânge parte din clasa politică legat de faptul că am trimis înapoi legea care vizează cumpărarea terenurilor agricole situate în extravilan de către persoane publice. Îmi scrii aici că este legată de achiziția de terenuri de către persoane fizice și nu dai decât o pagină și găsești și persoanele juridicice. Deci este altă lege. Aici este un clinci pentru că și ADS-ul este persoană juridică de pe teritoriul UE.

- Alături de observațiile pe care le-am trimis pe 7 ianuarie am mai transmis astăzi o observație care pe fond spune cam așa: în România se vor putea cumpăra terenuri în extravilan de către orice persoană fizică similar cu dreptul românilor de a cumpăra teren în țara de origine a celui care vrea să cumpere. Sunt țări care nu au restricții. În Olanda, oricine poate, dacă are bani și convinge pe cineva, să cumpere teren. Mergi în Ungaria, ai voie să cumperi doar un ha dacă ești străin (...) Mi se pare echitabil, iar la țările care au restrucție la cumpărare pământ au restricție în România.

Întrebări:

- (I-ați dat garanții Victoriei Nuland?) Eu v-am prezentat o reallitate în care suntem, nu mi-aș putea permite să reproduc ce a spus dna Victoria Nuland și ce am spus eu, v-am prezentat o concluzie.

- (Ce înseamnă izolarea) Izolarea în politică este când nu te mai ia nimeni în seamă.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel