Băsescu, declarație periculoasă despre minorități și români. Milošević și începerea războiului
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: DCNews Team
WhatsApp
Traian Băsescu a făcut o afirmație periculoasă. Fostul președinte a declarat, luni, că parlamentarii UDMR, iniţiatorii iniţiativei legislative prin care se propune ca ziua de 15 martie să fie consacrată ca sărbătoare a comunităţii maghiare din România, urmăresc să-i umilească pe români şi să facă din această dată o zi naţională a României.

"Niciodată nu voi permite unei minorităţi să umilească românii" - a spus Traian Băsescu. Puțini știu însă că o frază asemănătoare a mai fost rostită într-un context extrem de sensibil.

În iunie 1989, a avut loc o întâlnire la Kosovo Poljie cu ocazia sărbătoririi a 600 de ani de la bătălia de la Câmpia Mierlei. Acolo, Slobodan Milošević a rostit o frază care se pare că seamănă cu a lui Traian Băsescu: "Niciodată nu va mai exista niciun sârb care să sufere pe teritoriul Serbiei".

DC News l-a contactat pe istoricul Adrian Niculescu, conferențiar universitar (SNSPA), care a povestit contextul în care a fost spusă acea declarație.

"Începuseră agitații în Kosovo. Slobodan Milošević a folosit acest lucru ca pretext pentru a sparge dreptul kosovarilor la autonomie. În statul iugoslav de atunci existau șase republici autonome. Serbia avea, la rândul ei, două regiuni cu statut de autonomie, mai precis Kosovo și Voivodina. Încă din 1974, Kosovo avea statut de autonomie. Slobodan Milošević, care preluase puterea în Serbia, se hotărâse să spargă aceste autonomii, adică să nu mai existe statut de autonomie pentru cele două subregiuni. Atunci, în 1989, a ținut discursul respectiv, s-a radicalizat, oamenii l-au aclamat. Discursul său a făcut să se desființeze autonomia Kosovo și Voivodina, iar apoi a fost război. Ce a spus a contribuit esențial la ce a urmat. A fost primul pas spre războiul civil", a spus istoricul Adrian Niculescu pentru DC News.

[citeste si]

Întrebat dacă, în acest context, nu este periculos ca politicienii noștri actuali, indiferent că vorbim despre Traian Băsescu sau altcineva, să folosească declarații asemănătoare celor făcute de Slobodan Milošević, răspunsul profesorului a fost: "Evident că da (n.r. - că este periculos)!".

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel