Băsescu asumă ca Președinte atacul la Rege
Invitat la emisiunea lui Radu Morar la 10 TV, președintele Traian Băsescu a reluat discuția referitoare la Regele Mihai. Întrebat dacă nu regretă termenii duri în care s-a adresat Regelui, făcându-l "trădător" şi "slugă", Băsescu a negat: "Nu am ce să retractez".
Preşedintele Traian Băsescu şi-a explicat miercuri declaraţiile privindu-l pe Regele Mihai, afirmând că un comandant de navă care-şi abadonează echipajul este cel puţin "laş" şi e dezonorat pe viaţă, adăugând că face aceste precizări din experienţă, meseria sa fiind să salveze oameni pe mare.
"Meseria mea, printre altele, a doua, dincolo de a aduce vapoare este să salvez oameni pe mare, că asta e obligaţia unui om cu meseria mea. Acestea fac parte din seturile mele de valori, pe care nu le abandonez nici în politică. (...) În meseria mea, un comandat de navă care sare primul în barca de salvare şi nu-l interesează ce se întâmplă cu echipajul, puneţi-i dvs eticheta", a spus Traian Băsescu.
Fiindu-i atrasă atenţia că din sala emisiunii la care participa, de la 10TV, se strigă cuvântul "laş", Băsescu a arătat că laş e "cam puţin spus".
În acest sens, preşedintele a evocat o situaţie în care s-a aflat pe vremea când era comandat de navă, şi petrolierul pe care îl comanda a luat foc şi a trebuit să ceară abandonul navei. "Am avut abandon în două etape. Întâi pentru cei care nu aveau copiii acasă, exact aşa am ordonat abandonul, şi apoi am ordonat abandon total, cu tot echipajul, care nu s-a produs, dar l-am ordonat. Nu s-a produs, până la urmă am rămas şi ne-am stins nava. În secvenţa dispoziţiilor aşa a fost", a povestit preşedintele.
Citește și:
Românii jigniţi de insultarea Regelui pot semna „Protestul Trădătorilor lui Băsescu“
Întrebat dacă aceste lecţii se pot aplica în cazul Regelui Mihai, Băsescu a răspuns evaziv, afirmând însă că niciodată nu şi-a abandonat echipajul. "Eu am avut echipaje de 42 de oameni. Nu le-am abandonat în nicio situaţie dificilă. Un şef de stat are naţiunea lui, pe care n-o lasă singură. Rămâne cu ea. Deci eu nu pot, probabil sunt deformat profesional... Profesia mea mă obligă să gândesc aşa şi asta e", a spus Băsescu.
"Un comandat de navă, dacă pune nava pe uscat dintr-o eroare de navigaţie, niciodată nu va fi pedepsit. Un comandat care face o coliziune cu altă navă, se lovesc două nave şi se găseşte vinovatul, nu-şi va pierde brevetul, pentru că accidentul pe mare se consideră voia lui Dumnezeu. Nu se judecă comandaţii pentru accidente pe mare decât dacă sunt băuţi când se întâmplă accidentul sau nava nu este cu toate actele în regulă. (...) În meseria mea, într-o singură situaţie îţi pierzi brevetul: când îţi abandonezi echipajul. La nave, comandantul dacă a coborât în barca de salvare înainte să coboare ultimul om din echipaj îşi pierde brevetul, dar e şi dezonorat pe viaţa lui, pe toată viaţa", a completat preşedintele.
"Pentru mine, un şef de stat, un comandat de navă, face parte din meseriile în care nu se abandonează echipajul, nici ca şef de stat, nici ca şi comandant de navă", a mai spus acesta.
De asemenea, întrebat dacă regretă tonul sau modul în care a făcut referire la Regele Mihai, preşedintele Traian Băsescu a evitat iniţial un răspuns direct, explicând că a respectat punctul de vedere al oamenilor de ştiinţă şi al istoricilor, unii fiind "pozitivi cu toată perioada în care fostul rege Mihai a domnit", alţii fiind critici, însă el are un raport al unei comisii prezidenţiale care a analizat comunismul.
"A fost o comisie de specialişti condusă de Vladimir Tismăneanu, foarte în regulă. Nu am îndrăznit şi nu am competenţa ca istoric să spun ce-a fost bine, ce-a fost rău, şi dacă vreţi să fiu foarte sincer nu cred că încă s-a ajuns să se analizeze la rece şi cu sânge rece perioada celui de-al Doilea Război Mondial, condiţiile în care a intrat România, unde trebuia să se oprească România, de ce nu s-a oprit la Nistru", a expus Traian Băsescu.
"Eu vă spun însă un lucru simplu, care nu-mi schimbă definiţia de la şef de stat la şef de stat. Eu nu sunt ziarist, nici istoric, nici lătrău de televiziune, dar am dreptul la o opinie", a continuat preşedintele.
Întrebat ulterior dacă nu regretă termenii duri în care s-a adresat Regelui, făcându-l "trădător" şi "slugă", Băsescu a negat: "Nu am ce să retractez".
Citește și:
Monarhia salvează România, film documentar de Sorin Ilieşiu – VIDEO
Totodată, Traian Băsescu a mai declarat că din afirmaţiile sale cu privire la Regele Mihai nu trebuie să se înţeleagă că simpatizează cu mareşalul Ion Antonescu, pe care îl acuză "fără menajamente" pentru Holocaust.
Şeful statului a fost întrebat dacă nu se temea că va fi acuzat că simpatizează cu ordinul lui Ion Antonescu privind deportarea evreilor, acesta negând şi precizând că acţiunile mareşalului sunt "intolerabile".
"Eu pe Antonescu îl acuz fără menajamente pentru Holocaust. Nici urmă de ezitare", a spus preşedintele.
Traian Băsescu a recunoscut însă că "Majestatea Sa (Regele Mihai - n.r.) n-a văzut" aceste acţiuni, de deportare a evreilor şi ţiganilor, unii dintre ei trimişi la Auschwitz, însă acţiunile lui Antonescu nu pot fi tolerate. "Când Antonescu a trecut Prutul, dacă se oprea la Nistru era perfect, dar implicarea lui în deportarea evreilor şi ţiganilor, pe alţii i-a trimis la Auschwitz. Sigur, Majestatea Sa n-a văzut, dar... Nu e de tolerat uciderea de oameni pe criterii rasiale. Ucidere, deportare, suntem toţi lăsaţi de Dumnezeu să trăim pe pământul ăsta atât timp cât putem trăi. Această parte nu are nicio scuză din punctul meu de vedere", a afirmat preşedintele.
Citește și:
De la ce vine ”F” din… Radu F. Alexandru
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News