Băsescu are dreptate sau este doar un panglicar politic?
Data publicării:
Autor: Sorin Roşca Stănescu, sorin_rosca_stanescu
WhatsApp

El are dreptate atunci cand formuleaza o serie de judecati legate de viitorul Republicii Moldova. Si de o viitoare reintregire. Si mai are dreptate si atunci cand ii atentioneaza pe oficialii UE asupra modului in care trebuie esalonat parcursul Chisinaului pana la aderare. Mai are dreptate Basescu si cand se referara la sustinerea economica pe care Guvernul Romaniei are obligatia sa o acorde Republicii Moldova. Si, in fine, are dreptate atunci cand sugereaza, si chiar solicita, in mod explicit, o accelerare a pregatirii Republicii Moldova in vederea semnarii unui tratat de aderare cu toate statele europene.

Intotdeauna am sustinut ca, teoretic cel putin - pentru ca in mod practic este imposibil –, o reintregire a Romaniei cu Republica Moldova este imposibila atat timp cat Chisinaul nu este membru UE si nu este membru NATO. Romania, la randul ei, a beneficiat de o conjunctura favorabila, astfel incat a putut adera la Uniunea Europeana in conditiile in care, dupa rigorile Europei Occidentale, nu a avut, si eu cred ca nu are nici in prezent, o economie functionala de piata, caracterizata prin libera competitivitate. Si, la fel de evident, Bucurestiul nu a indeplinit si nu indeplineste nici in prezent o serie intreaga de criterii vizand in general separarea puterilor in stat si in special independenta si eficienta justitiei. Din aceasta perspectiva, prin primirea in Uniunea Europeana ni s-a facut un favor. Dintr-un alt punct de vedere, cum graba strica treaba, conditiile puse Romaniei atunci si acum ne creeaza mai multe dezavantaje decat avantaje. Cum altfel s-ar explica faptul ca, in ciuda realitatii ca in ultimii zece ani avem in mod constant cea mai mare crestere economica, romanii continua sa fie expusi la cea mai mare suferinta sociala?Ceva nu este in regula. De ce nu simt cetatenii acestei tari, la buzunar, beneficiile aderarii?

Si aderarea noastra la NATO a fost tot de natura conjuncturala. Desi romanii sunt trup si suflet alaturi de Alianta Nord Atlantica si au dovedit intotdeauna acest lucru, indiferent de cine a guvernat sau s-a aflat la Cotroceni, nu dispunem de mijloacele necesare pentru a fi un membru si un partener la fel de puternic pe cat de credibil suntem.

 Ma intorc la Republica Moldova. Daca parcursul oferit Chisinaului va fi la fel de complicat, ca sa nu spun imbarligat, la fel de birocratizat si de costisitor ca si parcursul Romaniei, atunci tratatul de asociere semnat acum la Vilnius va ramane litera moarta. Republica Moldova, sub aspect economic si social, se afla intr-o situatie mult mai rea decat s-a aflat Romania vreodata in istoria recenta. Fara o infuzie majora sub aspect financiar in Republica Moldova, parcursul stabilit in vederea integrarii nu va putea fi realizat. Chisinaul nu poate rezista conditiilor la care a rezistat Romania si, cu atat mai putin, birocratiei excesive la care a trebuit sa faca fata Bucurestiul. Prin urmare, daca Bruxelles-ul doreste cu adevarat ca noul stat asociat sa devina cat mai curand posibil un membru UE cu drepturi depline, atunci, in mod obligatoriu, va trebui sa elaboreze pentru Republica Moldova o strategie speciala. In paranteza fie spus, o asemenea abordare este valabila si in ceea ce priveste alte state estice vizate de UE.

Citește mai multe pe CorectNews

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel