Băsescu a recunoscut că trebuie să plece
Data publicării:
Autor: DCNews Team
WhatsApp
val-vilcu
val-vilcu

”Dacă ies 5 milioane de oameni în stradă, înseamnă că poporul nu acceptă această variantă, atunci punem armele jos, asta e", a spus președintele Traian Băsescu. El replica astfel la amenințările USL cu suspendarea, pe tema desființării județelor. Filozofia președintelui era simplă: m-au votat 5,2 milioane de români, renunț dacă îmi cer plecarea 5,2 milioane.

Oricum nesinceră (de ce nu acceptă un referendum?), afirmația rămâne ca bază de calcul. Președintele este dispus să pună jos armele (e în război cu propriul popor?) dacă se confruntă cu peste 5 milioane de români supărați.

 Iată că masa critică a fost atinsă, așa cum a recunoscut chiar președintele Băsescu, vineri:  "Prin toate semnalele publice, trag concluzia că o mare parte din public nu vrea schimbarea (legilor din Sănătate-n.red.). Aşa că cer Guvernului retragerea proiectului de lege de pe site-ul Ministerului Sănătăţii".

 Prin ce mijloace a stabilit președintele că o mare parte din public nu îl mai sprijină? A făcut sondaje secrete? Cu ce bani? PDL, care face un sondaj din două în două săptămâni susține că popularitatea sa crește ca din apă! Are informații de la serviciile speciale? Se bazează pe reacțiile din presă?

 Retragerea legii Sănătății ar fi putut fi considerată o manevră subtilă în urmă cu ceva vreme. Prin acest gest, s-ar fi  ”tăiat” combustibilul mitingurilor pro-Arafat și s-ar fi calmat situația, urmând ca mașina de propagandă portocalie să funcționeze ca unsă cu ”zoaiele” aruncate din instituțiile aflate la dispoziția Cotrocenilor.

 Panica pe care oricine a citit-o în ochii președintelui Băsescu, în vinerea neagră, tensiunile acumulate în societate prin menținerea la Putere a unui regim impopular, fojgăiala care va începe printre slujbașii regimului, preocupați să-și scape pielea… aduc a decembrie 1989.

Desigur, tensiuni existau și înainte de momentul Arafat. Dar, prin gestul de retragere a legii, președintele Traian Băsescu a aprins fitilul de la butoiul cu pulbere pe care tronează regimul domniei sale.

 În primul rând, s-a văzut că poate fi înfrânt. Dacă poate fi apărat SMURD, de ce să nu poată fi salvată democrația, respingând alegerile comasate? În al doilea rând, a dispărut orice justificare a prezenței lui Băsescu la Cotroceni. Până acum, îi sfida pe români afirmând că face reformă pentru România. Vineri, a declarat că nu mai are susținere pentru așa zisa reformă. Bine, pa!

 Orice justificare folosită de Băsescu pentru a se agăța de putere este ,de ieri, fără valoare. Oamenii văd exact ce se întâmplă: o clică de profitori se strânge în jurul șefului, sperând că acesta o va apăra de furia mulțimii, folosind instituțiile statului.

 Dacă PDL are instinct de conservare, ar fi primul care ar trebui să-i ceară președintelui să plece. Dacă nu, vor dispărea împreună, ca PCR și Ceaușescu.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel