Băse Tv a primit licenţă. Radu Moraru, acuzat că a minţit poporul cu televizorul
Postul generalist 10 TV, pe care grupul RCS&RDS îl va lansa pe 10 decembrie, a primit licenţă într-o şedinţă CNA tensionată, în care proiectul coordonat de Radu Moraru a primit numărul minim de voturi necesar - şase - pentru a putea fi lansat. Iniţial, Cristina Trepcea, membru al CNA, acuzase grupul RCS&RDS de reclamă înşelătoare, fiindcă a împânzit Bucureştiul cu bannere prin care se anunţă lansarea televiziunii pe 10 decembrie, deşi postul nu avea încă licenţă de la CNA. În cadrul discuţiilor, Cristina Trepcea, membru al CNA, l-a întrebat la un moment dat pe Radu Moraru: "Sunteţi sigur că luaţi astăzi licenţa? E plin oraşul de bannere cum că lansaţi televiziunea pe 10 decembrie", a spus Cristina Trepcea.
Radu Moraru a spus că anunţul lansării 10 TV pe 10 decembrie a fost o strategie, care a vizat şi atragerea unui investitor, de anul acesta şi nu de anul viitor. "Deci aţi minţit poporul cu televizorul", i-a spus Cristina Trepcea. Radu Moraru a precizat că din 10 decembrie poate să fie difuzată şi o anumită grilă şi nu neapărat să se lanseze televiziunea 10 TV. "Dacă nu aveţi licenţă, nu puteţi difuza nimic", a spus Trepcea, fapt care l-a făcut pe Radu Moraru să spună "Am încercat să convingem un investitor". În urma a peste două ore de dezbateri, doar şase membri CNA (Gelu Trandafir, Attila Szasz, Narcisa Iorga, Dan Grigore, Ioan Onisei şi Răsvan Popescu) au votat "pentru" acordarea licenţei postului 10 TV, în timp ce patru membri ai Consiliului au votat pentru amânarea acordării unei licenţei acestei televiziuni. Cei care au votat pentru 10 Tv sunt cunoscuţi ca oameni ai preşedinţiei sau ai Coaliţiei de guvernare în CNA.
Zoltan Tzesari, un nou mogul bun
Postul 10 TV va difuza filme (50%) şi programe de divertisment (50%). În luna decembrie 2010, canalul 10 TV nu va difuza publicitate. Radu Moraru a mai spus că de partea editorială a televiziunii 10 TV se va ocupa Cătălin Chirilă. "Vom produce sitcomuri şi seriale de televiziune, vom prelua spectacole româneşti de calitate - teatru şi neavând o presiune comercială dictată de vreun anume patron sau mogul avem posibilitatea ca, timp de trei ani de zile, să construim această televiziune fără goana nebună după rating (...) Credem că, după 20 de ani de tumult, o să urmeze 10 ani în care o să intrăm în normalitate", a spus Radu Moraru. El a precizat că televiziunea 10 TV nu va fi supusă nici presiunii unui mogul, pentru că patronul grupului de comunicaţii RCS&RDS, Zoltan Tzesari, este "aşa cum trebuie", respectiv "un patron retras, care nu schimbă antrenorul în timpul meciului". "Patron există", i-a răspus Răsvan Popescu, preşedintele CNA, făcând referire la faptul că Zoltan Tzesari deţine peste 50% din acţiunile RCS&RDS. Pe de altă parte, răspunzând unei întrebări adresate de unul din membrii CNA, Attila Szaszs, Radu Moraru a spus că televiziunea 10 TV îşi propune să aibă un cod de conduită inspirat din cel al BBC, care să-i ghideze pe jurnalişti.
"Nasul" se lungeşte
Totuşi, Christian Mititelu, membru al CNA, a spus că la emisiunea "Naşul", realizată la B1, Radu Moraru nu respecta întotdeauna legislaţia audiovizualului, atacându-i pe unii "colegi de breaslă"."La emisiunile pe care le făceaţi la B1 aveaţi tendinţa de a defăima colegi de breaslă. Dacă veniţi cu emisiuni de două ore pe zi în care se repetă treburile astea, nu ştiu dacă să dau crezare că vă veţi inspira din carta BBC", a spus Christian Mititelu, făcând referire la faptul că principala emisiune din grila 10 TV este "Naşul", a cărei durată va fi mărită.
"Principalul merit al acestei televiziuni este acum să-l spele pe domnul Radu Moraru", a spus, la rândul său, Dan Grigore, membru CNA.
Pe de altă parte, Radu Moraru a spus că nu a atacat colegi de breaslă, ci oameni care înainte să se "vopsească ziarişti" au lucrat pentru statul român, în zona "privatizării", a "şpăgilor" şi "furturilor", pe lângă miniştrii care au fost acuzaţi de astfel de lucruri.
"La 10 TV, «Naşul» va fi puţin mai lung. Va fi spart de o producţie proprie la care deja lucrează colegii noştri şi va avea un format mai light. Va fi o emisiune cu public. Vrem să dezvoltăm conceptul care există şi în SUA în care aplaudacii să fie înlocuiţi cu fani", a spus Radu Moraru.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News