Data publicării:

Barem Limba romană - Bacalaureat 2013. La orizont, un nou scandal

Autor: Crişan Andreescu, crisan_andreescu | Categorie: Stiri
WhatsApp

Absolvenții de liceu s-au confruntat, luni, cu prima probă majoră a examenului de Bacalaureat. Varianta 7  de la Limba romănă a susprins, în general, pentru că majoritatea se aşteptau la subiectul al treilea, cel în care trebuiau să încadreze un text într-o specie literală, să aibă de rezolvat o cerinţă legată de roman sau nuvelă. La câteva ore de la terminarea probei de Limba romănă, tot mai mulți profesori  afirmă că la profilul real subiectele au fost mai grele decât cele de la profilul uman. În schimb, la ambele profiluri, elevii au avut de rezolvat un subiect din poezie.

În premieră, anul acesta, elevii au primit două tipuri de subiecte la Limba română: un subiect pentru absolvenții de profil Real și tehnologic și un subiect pentru absolvenții de profil Uman și Pedagogic.

Din câte se pare, subiectul  al III-lea, atât de la filiera umană, dar și de la cea reală a dat cele mai multe bătăi de cap absolvenților.

Vezi AICI subiectele variantei numărul 7 de la Limba română

Profilul Uman

Descarca AICI baremul de la profilul Uman

Profilul UMAN au avut un text din Mihail Sebastian, "Accidentul", cu mai multe cerinţe pe text.

Cerinţa numărul 1: Un sinonim neologic pentru "a zări" - a observa. La obosită - extenuată.

Cerinţa numărul 2 - rolul ghilimelelor - trebuiau să sesizeze că ghilimelele servesc pentru reproducerea vorbirii directe a personajelor.

Cerinţa numărul 4 - perspectiva narativă obiectivă, relevată de relatarea la persoana a treia.

Cerinţa numărul 5 - motivul oraşului, motivul fotografiei.

Cerinţa numărul 6 - Calea Victoriei, Bucureşti, vitrina (elemente din text care fixează dimensiunea spaţială).

Cerinţa numărul 7 - valoarea expresivă a imperfectului: evocare, povestire.

Cerinţa numărul 8 - două trăsături ale textului epic: naratorul şi să dea exemple din text. Nu era suficient să precizeze că naratorul este prezent, ci să ilustreze. Cine nu a dat exemple, probabil că va primi jumătate din punctaj.

Cerinţa numărul 9 - un fragment din text din care trebuiau să extragă ideea principală şi câteva mijloace artistice: imperfectul evocator, cu valoare descriptivă sau epitete cum ar fi "surâsul descurajate".

 Profilul Real

Descarca AICI baremul de la profilul Real

La primul subiect a fost un fragment din romanul "Scrinul Negru" de George Călinescu. Prima cerinţă se referă la sinonime pentru mormane - grămadă sau pentru uzate - deterioarate.

A doua cerinţă: Rolul cratimei trebuia la nivel fonetic marchează rostirea într-o singură silabă a cuvântului câte şi al articolului hotărât "un". La nivel morfologic desparte părţi de vorbire diferite.

La numărul 3 - locuţiune verbală "a pune umărul" sau locuţiunea adverbială "umăr la umăr".

La numărul 4 - perspectiva narativă era obiectivă, pentru că se nara la persoana a III-a, cu viziune şi focalizare zero, viziune auctorială, din spate.

La cerinţa numărul 5 - două motive literare: motivul străzii şi motivul vestimentaţiei.

La cerinţa numărul 6 - două secvenţe care fixează dimensiunea spaţială puteau să scoată din text "Strada Rahmaninov", "drumul de ţară".

La numărul 7 - rolul verbelor la timpul imperfect - imperfectul are valoare evocatoare, descriptivă.

La numărul 8 - ilustrarea cu exemple din text două trăsături ale genului epic - prezenţa naratorului prin verbele la persoana a III-a şi prezenţa personajelor, prin identificarea acestora.

       

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel