Barcelona, măsuri noi pentru turiști: Destul! Să punem limite turismului
Data publicării:
Autor: Sonia Baciu
WhatsApp
FOTO: Freepik @bearfotos
FOTO: Freepik @bearfotos
Care este măsura cu care primarul socialist al Barcelonei vrea să limiteze turismul.

Primarul Barcelonei are ”undă verde” pentru a aduce schimbări în privința turismului în acest oraș și vrea să pună capăt închirierii de apartamente turistice până în 2029, iar scopul este unul cu impact social, astfel urmând să fie facilitat accesul la locuințe pentru rezidenți, potrivit AFP, scrie Agerpres. Orașul catalan găzduiește anual milioane de turiști.

”Parlamentul catalan ne autorizează” să nu mai ”reînnoim licențele apartamentelor turistice”, ceea ce ”ne va permite să punem 10.000 de locuințe pe piața închirierilor și a vânzărilor” imobiliare, a declarat într-o conferință de presă primarul Barcelonei, socialistul Jaume Collboni.

Potrivit municipalității, licențele apartamentelor turistice, reînnoite pentru cinci ani în noiembrie, vor expira în noiembrie 2028.

Aceasta înseamnă că ”începând din 2029”, dacă nu se va renunța la această idee, ”apartamentele turistice de care dispunem astăzi vor dispărea din orașul Barcelona”, a lansat edilul.

Pentru a aplica această măsură, Barcelona dorește să utilizeze un decret aprobat anul trecut de parlamentul regional al Cataloniei, care reglementează numărul locuințelor dotate cu licență de utilizare turistică în orașele în care presiunea imobiliară este cea mai puternică.

”Orașul nu poate permite ca un număr atât de ridicat de apartamente să fie utilizat pentru activitatea turistică într-un context în care dificultatea de accedere la o locuință și efectele negative ale suprapopulării turistice sunt evidente”, a argumentat Consiliul municipal într-un comunicat.

Chiriile, creștere cu 68% în ultimul deceniu

Potrivit lui Collboni, care consideră criza de locuințe drept ”principala” problemă a Barcelonei, chiriile au crescut cu 68% în ultimii zece ani în capitala catalană, unde 10.101 de locuințe dispun în prezent de o licență pentru apartament turistic.

Barcelona a suspendat în ultimii ani eliberarea de noi licențe sub conducerea fostei primărițe Ada Colau (2015-2023), fostă militantă pentru dreptul la locuință, cu scopul de a reglementa expansiunea turistică a orașului, o destinație turistică preferată de vizitatorii străini în Spania.

Dar aceasta nu a împiedicat efectele turismului excesiv să se facă simțite în domeniul imobiliar, în special după sfârșitul pandemiei de COVID-19.

Pentru a protesta împotriva acestei situații, mai multe asociații locale au lansat un apel la o manifestație în oraș în 6 iulie sub sloganul ”Destul! Să punem limite turismului!”.

Această adunare urmează altor manifestații similare organizate deja în ultimele luni în alte puncte turistice spaniole, cum ar fi Insulele Canare și Palma de Mallorca, conform AFP.

Citește și: Veneția, noi măsuri împotriva turiștilor

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel