Data actualizării:
Data publicării:

Bărbaţii cu chelie, mai expuşi la forme severe de COVID-19. Gena problematică, identificată. Sunt posibile noi forme de tratament

Autor: Florin Răvdan | Categorie: Sanatate
WhatsApp
Sursa: Pexels
Sursa: Pexels

Bărbaţii cu chelie au de 2,5 ori mai multe şanse să manifeste forme severe de COVID-19 decât cei care nu au această problemă, anunţă cercetătorii.

Alopecia androgenetică, sau chelia masculină, este o afecţiune genetică dar şi comună, care se manifestă la unul din doi bărbaţi trecuţi de vârsta de 50 de ani.

Cercetătorii britanici au descoperit că pacienţii cu un biomarker aflat în strânsă legătură cu pierderea părului sunt mai predispuşi la forme severe de COVID-19. Asta pentru că aceştia sunt mai sensibili la hormoni masculini, cunoscuţi ca androgeni. Descoperirile din studiu ar putea deschide calea către noi terapii şi chiar către un tratament pentru COVID-19, arată cercetătorii, citaţi de Daily Mail. 

Pierderea părului la bărbaţi are loc din cauza unor variaţii în gena androgenă receptoare (AR), care reglează sensibilitatea corpului la aşa numiţii hormoni masculini, printre care sunt incluşi şi testosteronul sau androstenedionul. Variaţiile au fost puse în legătură şi cu o enzimă numită TMPRSS2, despre care se crede că joacă un rol în infecţiile cu coronavirus. 

Gena problematică, identificată. Noi forme de tratament, posibile

 

Cercetătorii au studiat legătura dintre gena AR şi formele severe de COVID-19, după ce au observat că un număr foarte mare de bărbaţi cu chelie au fost spitalizaţi, infectaţi fiind cu coronavirus. Astfel, s-a aflat că 79 la sută dintre bărbaţii cu forme severe de COVID-19 sufereau şi de alopecie,

În cadrul studiului, cercetătorii britanici au măsurat repetarea regiunii poliglutaminice în gena AR în cazul a 65 de bărbaţi spitalizaţi cu COVID-19. Astfel, s-a aflat că în cazul bărbaţilor la care repetarea CAG în gena AR a fost mai scurtă de 22 de nucleotide posibilitatea de a face forme severe de COVID-19 era mai mică decât în cazul celor care aveau o repetare mai mare de 22 de nucleotide. 

"Identificarea unui biomarker conecta cu receptorul androgen este o altă dovadă care arată importanţa androgenilor în severitatea COVID19", a explicat Andy Goren, liderul echipei de cercetători. 

Dr. Goren şi echipa sa au început să testeze şi o nouă terapie pentru pacienţii COVID-19, folosindu-se de un anti receptor androgen, pentru a regla TMPRSS2, iar acest lucru ar putea duce în final la tratarea infecţiilor cu coronavirus. Toate rezultatele studiului vor fi făcute în perioada 6-7 mai, la Simpozionul Academiei Europene de Dermatologie şi Venerologie. 

"Această cercetare demonstrează valoarea ştiinţifică a dermatologiei, pentru că ne oferă şansa de a studia rolul geneticii şi legăturile sale cu COVID-19", a explicat Lidia Rudnicka, dermatolog la Universitatea Medicală din Varşovia. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel