Data actualizării:
Data publicării:

Bărbat din Vaslui, intoxicat cu dioxid de carbon de la mustul în fermentație

Autor: Tudor Polojan | Categorie: Stiri
WhatsApp
FOTO: Agerpres
FOTO: Agerpres
Un bărbat de 74 de ani din Muntenii de Sus, Vaslui, a fost găsit vineri în stare de inconștiență după ce s-a intoxicat cu dioxid de carbon dintr-un beci unde mustul era în fermentare. După ce a fost evacuat de vecini și tratat de echipajele ISU, bărbatul a refuzat transportul la spital.

Citește și: Criminalul din Grădina Botanică din Craiova, condamnat definitiv la 15 ani de închisoare

Un bărbat în vârstă de 74 de ani din comuna Muntenii de Sus, județul Vaslui, a fost găsit vineri în stare de inconștiență, după ce s-a intoxicat cu dioxid de carbon rezultat din fermentarea mustului.

Conform Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) Vaslui, bărbatul a intrat într-un beci unde erau depozitate mai multe vase cu must în plin proces de fermentare. În urma inhalării dioxidului de carbon acumulat, acesta a amețit și a leșinat. Vecinii l-au evacuat din beci înainte de sosirea echipajelor de intervenție.

„Pompierii l-au găsit pe bărbat în stare de semi-conștiență. A fost evaluat, i s-a acordat prim-ajutor și tratament de specialitate. După ce și-a revenit, acesta a refuzat transportul la Unitatea de Primiri Urgențe a Spitalului Județean Vaslui", a declarat Marius Stanciu, purtătorul de cuvânt al ISU Vaslui.

Pompierii au emis un avertisment cu privire la pericolul intoxicării cu dioxid de carbon în spațiile unde mustul este lăsat la fermentat, fenomen care, în perioada toamnei, determină creșterea numărului de incidente similare.

„Gazul emanat în urma fermentării este toxic, fără miros, gust sau culoare. Inhalarea dioxidului de carbon într-un spațiu închis și neaerisit poate fi fatală. Acest gaz, fiind mai greu decât aerul, se acumulează în straturile joase, iar subsolurile sau beciurile fără ventilație reprezintă un pericol major pentru viața celor care le folosesc", au explicat reprezentanții ISU.

În funcție de durata de expunere și de concentrația de dioxid de carbon, simptomele intoxicației includ amețeli, dureri de cap și somnolență, iar în cazurile severe pot apărea convulsii, comă sau chiar deces. Pompierii atrag atenția și asupra riscului de intoxicare a persoanelor care încearcă să salveze victimele, fără să ia măsuri de siguranță.

Pentru a preveni astfel de incidente, ISU recomandă ca mustul să nu fie lăsat la fermentat în spații închise și să se asigure ventilația corespunzătoare a încăperilor. De asemenea, persoanele care intră în astfel de spații ar trebui să anunțe pe cineva și să testeze nivelul de oxigen prin aprinderea unei lumânări. Dacă flacăra se stinge, aceasta indică o concentrație scăzută de oxigen și o acumulare periculoasă de dioxid de carbon, scrie Agerpres.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel