Barajul din România situat pe o falie. Radulian: Un exemplu care nu e plăcut. În zonă se pot produce cutremure peste 6
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Ioan-Radu Gava
WhatsApp
Foto: Ioan Radu Gava
Foto: Ioan Radu Gava
Cercetătorul Mircea Radulian a vorbit despre barajul din România care este situat pe o falie care poate produce cutremure majore.

Mircea Radulian, directorul ştiinţific al Institutului Naţional pentru Fizica Pământului, a fost prezent la emisiunea Sinteza Zilei, la Antena 3 CNN, unde, pe fondul cutremurului puternic produs luni după-amiază în județul Gorj, a vorbit despre faliile tectonice din zona Carpaților și despre barajul care este construit chiar deasupra unei astfel de falii:

„În Turcia, a fost bine pentru că localitățile mari nu au fost situate exact pe falie. Dacă ar fi fost chiar pe falie, chiar dacă erau clădirile bine făcute, nu ai ce să faci la o asemenea forță. Ar fi ceva de neimaginat și care se poate întâmpla în anumite situații“ a spus Mircea Radulian.

CITEȘTE ȘI    -    „Coincidența“ cu seismul din Gorj. Mircea Radulian (INFP): Aș evita să dau un răspuns categoric / Studiu privind legătura cu Turcia

„Noi avem, în România, localități construite chiar pe falii?“, a întrebat Mihai Gâdea.

„Avem, însă faliile sunt mult mai puțin periculoase. Un exemplu care nu e plăcut e că o falie tectonică trece chiar prin zona barajului Vidraru de pe Argeș“, a spus Mircea Radulian.

„Vidraru a fost construit pe falie?“, a întrebat Mihai Gâdea.

„Nu știu dacă e chiar pe falie, dar e foarte aproape și poate să fie o problemă. E o zonă seismică ce poate aduce cutremure peste 6 grade pe scara Richter“, a mai spus Mircea Radulian.

Reamintim că orașul Câmpulung din județul Argeș este situat, la rândul său, pe o falie extrem de periculoasă care, conform unor specialiști locali, poate produce cutremure de până la 9 grade pe scara Richter.

CITEȘTE ȘI     -    EXCLUSIV  Cel mai periculos gest pe care îl poți face în timpul unui cutremur / video

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel