Banksy a ajuns în Ucraina. Un graffiti a apărut pe un zid al unei clădiri bombardate
Data publicării:
Autor: Andreea Ditcov
WhatsApp
Sursă foto: Pexels (Алесь Усцінаў)
Sursă foto: Pexels (Алесь Усцінаў)
Clădirile bombardate din Ucraina au devenit ”ținta” celebrului artist de graffiti Banksy. 

Renumitul artist de graffiti Banksy și-a dezvăluit cea mai recentă lucrare pe o clădire devastată de bombardamente în Ucraina. Banksy a postat o poză pe Instagram cu opera de artă, o gimnastă făcând un exercițiu cu mâinile sprijinite în mijlocul molozului, în Borodyanka. Picturile murale observate în și în jurul capitalei Ucrainei Kiev au dus la speculații că artistul anonim ar lucra în țara devastată de război.

O altă lucrare, care nu este susținută oficial, înfățișează un bărbat care seamănă cu Vladimir Putin fiind învins la judo de un copil.

Artistul de graffiti a postat trei imagini cu pictura murală a gimnastei făcută pe epava lăsată de bombardamentele rusești, cu o legendă care spune doar „Borodyanka, Ucraina”. Borodyanka a fost unul dintre locurile cele mai grav afectate de bombardamentul Rusiei asupra Ucrainei, imediat după invazia din 24 februarie. Soldații ruși au ocupat orașul, situat la aproximativ 48 km nord-vest de capitala Ucrainei Kiev, timp de săptămâni la rând în faza inițială a războiului, înainte ca în cele din urmă să fie eliberat de Ucraina în aprilie.

Putin, pus la pământ de un mic judocan

O a doua piesă din Borodyanka, care nu a fost confirmată de Banksy, înfățișează un bărbat care seamănă cu Vladimir Putin fiind pus la pământ în timpul unui meci de judo cu un băiat. Președintele rus are o centură neagră de judo și este un admirator remarcat al artelor marțiale.

După ce orașul a fost recucerit, editorul internațional al BBC News Jeremy Bowen, un veteran corespondent de război, a declarat că distrugerea provocată de bombardamentul rusesc la Borodynaka a fost cea mai gravă pe care o văzuse în Ucraina la acea vreme.

Mai mulți martori au spus că trupele ruse au oprit încercările de a scoate supraviețuitorii din clădirile distruse, amenințăndu-i pe cei care voiau să facă acest lucru cu arma.

A treia operă de artă care pare să fie pictată de Banksy arată o gimnastă ritmică, purtând o orteză pentru gât, cântând cu o panglică deasupra unei găuri deschise în lateralul unei clădiri din Irpin.

Mii de persoane au stat la coadă pentru a cumpăra tricoul scos la vânzare de Banksy

Mii de persoane au stat la coadă în faţa unor magazine din oraşul britanic Bristol pentru a cumpăra tricouri în ediţie limitată realizate de artistul stradal de renume mondial Banksy, informează DPA/PA Media sâmbătă, conform Agerpres. 

Cinci magazine din oraş au pus în vânzare fiecare câteva sute de tricouri suvenir gri, în ediţie limitată, în beneficiul celor patru persoane inculpate în legătură cu demontarea statuii din Bristol a negustorului de sclavi Edward Colston.

Pe tricouri, sub cuvântul "Bristol", este desenat soclul gol al statuii, de pe care atârnă frânghii şi lângă care se află mai multe resturi şi o pancartă abandonată. Banksy a declarat că sumele obţinute vor fi oferite celor patru persoane acuzate de vandalism, care urmează să fie judecate săptămâna viitoare în oraş.

Într-un mesaj publicat pe contul său de Instagram, Banksy a scris: "Săptămâna viitoare, cele patru persoane acuzate de doborârea statuii lui Colston din Bristol merg la proces. Am făcut câteva tricouri suvenir pentru a marca evenimentul. Disponibile la diverse puncte de vânzare din oraş, de mâine. Toate veniturile merg către inculpaţi, ca să poată să meargă la o bere".

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel