Banii pentru naveta şcolară vor fi dați în avans, pe 25-28 ale lunii. Elevii trebuie să depună cerere lună de lună
Data publicării:
Autor: Liana Ganea
WhatsApp
Foto: Pxhere
Foto: Pxhere
Banii de transport pentru elevii care au domiciliul în altă localitate decât cea în care este școala vor fi acordați lunar între 25-28 ale lunii, pentru luna următoare, pe baza unor cereri pe care elevii le depun la școală lună de lună până pe data de 10, fără să mai fie necesare documente justificative, cum ar fi bilete sau abonamente, pentru decontare. Asta prevede proiectul de ordin de ministru cu modalitatea de calculare și decontare a sumelor de transport pentru elevi, care pune în aplicare recenta ordonanță de urgență 159/2022.

Sunt aproape 200 de mii de elevi în România fac naveta în anul școlar 2022-2023, potrivit estimărilor făcute de Ministerul Educației. Noutatea metodologiei aflate în lucru este că acești bani nu mai trebuie justificați de către elevi, decât în cazurile în care sumele sunt suplimentate sau în cazul în care este vorba despre elevi care stau în internate sau în gazdă. În rest, pentru elevii care fac naveta zilnic, aceștia au opțiunea să ia banii în avans. Îi pot folosi fie la transportul cu mijloace personale, fie pentru achiziție de bilete sau abonamente. Sumele vor fi primite la finalul fiecărei luni conform proiectului de ordin. Tot ce trebuie să facă este să depună o cerere la școală în care să precizeze distanța dintre casă și școală.

Formula de calcul este cea stabilită prin ordonanța de urgență. Articolul 1, alineatul 1 al proiectului de ordin de ministru prevede că școlile care au elevi cu domiciliul într-o altă localitate decât localitatea în care se află unitatea de învățământ, „asigură acestora o sumă forfetară lunară pentru cheltuielile de transport, în funcție de distanța dintre localitatea de domiciliu și localitatea care sunt școlarizați, dus – întors, pe durata cursurilor școlare”.

„Elevii beneficiază de plata în avans a sumei forfetare lunare”, prevede alineatul 2 al actului menționat .

Suma aceasta forfetară lunară este de 60 lei/lună pentru distanţe de până la 3 km. Pentru distanţele ce depăşesc 3 km, suma de 60 lei/lună se suplimentează cu 6 lei/lună, pentru fiecare kilometru, până la maximum 342 de lei pentru 50 de km, prevede proiectul de ordin. Pentru distanţele de peste 50 de kilometri calculul se va face similar, prin suplimentarea cu 6 lei/lună, pentru fiecare kilometru, conform documentului.

Mai exact, Ministerul Educației prezintă un tabel cu sumele pentru fiecare distanță pe care elevii o vor trece în cererile lunare pe care le fac după intrarea în vigoare a acestui ordin de ministru.

Ce se întâmplă dacă abonamentul/ biletele valorează mai mult decât suma stabilită de ordinul de ministru

La articolul 3 se menționează că “În cazul în care costul transportului este mai mare decât suma forfetară prevăzută la art. 2 alin. (1), aceasta poate fi majorată cu până la 100%, dar nu mai mult decât contravaloarea documentelor de transport prezentate de către elevii care solicită suplimentarea sumei forfetare. În acest caz, sumele se decontează pe baza documentelor de transport emise de operatorii de transport”, se arată în document.

Dacă nici suma dublată nu este suficientă, școlile raportează aceste cazuri la inspectoratul școlar (IȘJ sau ISMB pentru București), urmând ca ISJ/ISMB să transmită consiliilor județene (sau consiliile locale, de sector, în cazul Capitalei) cererile pentru acordarea de bani elevilor, din bugetele lor. De la consiliile județene/ de sector, ISJ/ISMB preia sumele și le virează școlilor unde sunt acei elevi pentru care nici majorarea cu 100% a sumei forfetare nu acoperă banii pe transport – după cum stabilește articolul 6.

Calendarul și traseul noilor alocații forfetare de transport

În fiecare lună, ca și până acum, elevii navetiști trebuie să depună o cerere la școală până pe data de 10 a lunii pentru luna viitoare, potrivit draftului de ordin. Nu este clar de ce elevii sunt obligați să depună lună de lună cerere, ca și cum domiciliul lor s-ar schimba lunar. Procedura devine extrem de birocratică astfel, școala primind aceleași cereri de la aceleași elevi, în mod normal fiind mai simplu ca școala să ceară o nouă solicitare de la elev doar dacă apar modificări de domiciliu.

Apoi școala solicită inspectoratului școlar, până la data de 20 ale lunii, atât sumele forfetare care urmează să fie acordate în avans cât şi sumele estimate că se vor deconta suplimentar faţă cele forfetare.

După care “inspectoratele şcolare transmit la Ministerul Educaţiei, Direcţia Generală Economică, până la data de 25 ale lunii, sumele estimate pentru luna următoare”, iar ministerul aprobă deschiderile de credite bugetare.

Tot acest calendar este valabil în perioada februarie-decembrie a anului 2023. La elevi, banii vor ajunge la finalul lunii, prevăd regulile noi. „Plata avansului pentru lunile februarie – decembrie se va efectua de către unitatea de învăţământ în intervalul 25 – 28 ale lunii curente, pentru luna următoare”.

Pentru luna decembrie 2022 și pentru ianuarie 2023 regulile sunt ușor diferite, fiind prima și a doua lună de implementare a noilor reguli și luni cu vacanță.

Pentru luna decembrie 2022, sumele forfetare se vor acorda în perioada 8-15 decembrie 2022, prevede documentul.

„Pentru luna ianuarie 2023 plata sumelor forfetare se va face în primele 5 zile lucrătoare de la începerea cursurilor şcolare”, potrivit documentului. Asta înseamnă în perioada 3-9 ianuarie (n. red. în perioada 3-8 ianuarie este vacanță pentru școli, conform structurii anului școlar 2022-2023).

Elevii vor putea lua bani și pentru luna noiembrie 2022

„Decontarea sumelor aferente lunii noiembrie 2022 se va face până la data de 15 decembrie 2022, pe baza documentelor justificative, luând în considerare pentru perioada 1-16 noiembrie tarifele prevăzute de O.M.E. nr. 4426/2021, iar pentru perioada 17-30 noiembrie 2022 tarifele prevăzute în prezentul ordin”, scrie în draft.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel