Banii de la FMI și CE au susținut majorarea rezervei BNR
Rezervele valutare ale BNR au crescut în septembrie cu 1,02 miliarde de euro, la 32,58 miliarde de euro, în contextul în care România a primit cea de-a şasea tranşă din împrumutul de la FMI, de 884 milioane de euro, şi tranşa a treia din finanţarea de la CE, de 1,15 miliarde euro, informează Mediafax
Anterior, rezervele valutare ale Băncii Naţionale a României au scăzut patru luni consecutiv.
În cursul lunii septembrie au fost înregistrate intrări de 2,57 miliarde de euro, reprezentând tranşa a şasea aferentă acordului stand-by, modificarea rezervelor minime în valută constituite de instituţiile de credit, alimentarea contului Comisiei Europene, alimentarea conturilor Ministerului Finanţelor Publice (inclusiv tranşa a treia a împrumutului de la Comisia Europeană), venituri din administrarea rezervelor internaţionale şi altele.
Totodată, ieşirile de la rezerva BNR au însumat 1,54 miliarde de euro, reprezentând modificarea rezervelor minime în valută constituite de instituţiile de credit, plăţi din contul Comisiei Europene, plăţi de rate şi dobânzi aferente datoriei publice externe directe şi garantate de stat şi altele.
Rezerva de aur s-a menţinut în septembrie la 103,7 tone. În condiţiile evoluţiilor preţurilor internaţionale, valoarea acesteia s-a situat la 3,202 miliarde euro. Per total, rezervele internaţionale ale României (valute plus aur) însumau la finele lunii septembrie 35,78 miliarde euro, faţă de 34,79 miliarde euro la 31 august.
Plăţile scadente în luna octombrie 2010 în contul datoriei publice externe, directe sau garantate de Ministerul Finanţelor Publice, însumează 90 de milioane euro.
România are un acord de finanţare externă cu FMI, UE şi alte instituţii financiare internaţionale, în sumă totală de aproximativ 20 de miliarde de euro. România a primit până acum tranşe în valoare de 11,27 miliarde de euro de la Fond şi de 3,65 miliarde euro de CE.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News