Bani pentru tinerii din diaspora, ca să revină acasă şi să înfiinţeze ferme
Autor: Mihai Ciobanu | Publicat pe: 06 iul 2021, 17:10
WhatsApp
Foto: Pixabay
Foto: Pixabay
256 de tineri din diaspora au solicitat AFIR 10,5 milioane de euro, cu care vor dezvolta noi ferme în România.

Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale a încheiat sesiunea de primire a solicitărilor de finanţare pentru instalarea tinerilor fermieri, componenta dedicată Diaspora, sesiune care s-a desfăşurat în perioada 4 ianuarie - 5 iulie 2021. Astfel, AFIR a primit online 256 de cereri de finanţare în valoare de aproximativ 10,5 milioane de euro, prin intermediul submăsurii 6.1 - Diaspora din Programul Naţional de Dezvoltare Rurală 2014 - 2020.

Sprijinul acordat prin intermediul acestei linii de finanţare este 100% nerambursabil şi, în prezent, este de 40.000 sau de 50.000 de euro, în funcţie de dimensiunea exploataţiei agricole pe care o va dezvolta tânărul fermier.

Finanţarea se acordă sub formă de sumă forfetară în două tranşe: 75% din cuantumul sprijinului la semnarea contractului de finanţare şi 25% din valoarea sprijinului în funcţie de implementarea corectă a planului de afaceri, fără a depăşi trei ani (cinci ani pentru exploataţiile pomicole) de la semnarea contractului de finanţare.

Cele mai multe cereri de finanţare, mai precis 46, au fost depuse de solicitanţii reveniţi în ţară pentru a se instala prima oară într-o exploataţie agricolă în judeţul Bistriţa-Năsăud. Valoarea acestor cereri de finanţare depuse online la AFIR este de 1,87 milioane de euro.

De asemenea, în judeţul Bihor, au fost depuse de către tinerii fermieri 42 de solicitări de finanţare în valoare de 1,72 milioane de euro. S-au întors şi 19 tineri fermieri din judeţul Dolj, pentru a accesa fonduri europene în valoare de peste 760.000 de euro. Totodată, în judeţul Cluj tinerii fermieri au depus 18 solicitări de finanţare însumând 750.000 de euro.

Toate cererile de finanţare depuse sunt în procesul de evaluare la nivelul AFIR şi, ulterior, în funcţie de punctajul obţinut, se va realiza selecţia proiectelor care primesc finanţare. În urma finalizării acestor etape, AFIR va publica Rapoartele de selecţie lunare pe pagina oficială, www.afir.info, la secţiunea Rapoarte şi Liste, transmite AFIR - Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?