Bani pentru burse, transport şcolar şi creşe. Emil Boc, discuţii cu Nicolae Ciucă
Data publicării:
Autor: Mihai Ciobanu
WhatsApp
Sursa foto: Facebook Emil Boc
Sursa foto: Facebook Emil Boc
Premierul Nicolae Ciucă a avut o discuţie cu reprezentanţii primarilor din România. 

Emil Boc, preşedintele Asociaţiei Municipiilor din România, a anunțat vineri că în 2022 Guvernul va sprijini autoritățile locale în ceea ce privește bursele școlare, transportul elevilor, administrarea creșelor și cotele alocate anual.

Primarii marilor orașe din România au discutat vineri cu reprezentanții Guvernului despre problemele cu care se confruntă administrația locală.

Am rezolvat problema cuantumului burselor școlare, iar cuantumul minim va fi acoperit de Guvern, a anunțat Emil Boc.

De asemenea, preşedintele Asociaţiei Municipiilor din România a aspus că transportul elevilor va fi asigurat în 2022 prin fonduri ale Ministerului de Finanțe.

În plus, primarii au obținut susținerea Guvernului pentru o modificare a legii în ceea ce privește administrarea creșelor.

Totodată, participanții au discutat despre cotele care revin administrației publice locale. Acestea vor fi menținute la nivelul anului trecut oferind astfel predictibilitate, a precizat Emil Boc.

În cadrul întâlnirii au mai fost abordate temele privind descentralizarea administrației și reorganizarea teritorială, transmite Mediafax.

Guvernul urmează să aprobe plafoanele unor indicatori specificaţi în cadrul fiscal-bugetar pe anul 2022

Guvernul va aproba în şedinţa de vineri, printr-un proiect de lege, plafoanele unor indicatori specificaţi în cadrul fiscal-bugetar pe anul 2022.

Potrivit proiectului, publicat tot vineri de Ministerul Finanţelor, bugetul pe anul 2022 prevede majorarea salariilor angajaţilor din sănătate şi din învăţământ cu 25% din diferenţa dintre salariul de bază prevăzut de Legea-cadru nr. 153/2017, cu modificările şi completările ulterioare pentru anul 2022 şi cele din luna decembrie 2021.

În acelaşi timp, în proiect se menţionează menţinerea în anul 2022 a cuantumului indemnizaţiei de hrană la nivelul din anul 2021, 4.160 lei/an, precum şi acordarea în anul 2022 a voucherelor de vacanţă în cuantum de 1.450 lei pentru personalul plătit din fonduri publice. Totodată, documentul prorogă în anul 2023 prevederile referitoare la acordarea indemnizaţiei de vacanţă.

Alte prevederi vizează menţinerea, în anul 2022, a indemnizaţiei de merit la nivelul stabilit pentru anul 2021 (6.240 lei/lună), prorogarea până în anul 2023 a prevederilor Legii educaţiei naţionale nr.1/2011, cu privire la alocarea de la bugetul de stat şi bugetele locale a echivalentului a 6% din Produsul Intern Brut şi acordarea din fonduri publice a 1% din Produsul Intern Brut pentru cercetare - măsură prevăzută şi în Ordonanţa Guvernului nr.57/2002 privind cercetarea ştiinţifică şi dezvoltarea tehnologică. De asemenea, se amână până în anul 2023 măsura de acordare a sumei reprezentând echivalentul în lei a 500 euro, fiecărui copil cetăţean român şi a cupoanelor sociale pentru educaţie.

În şedinţa de Guvern de vineri urmează să fie aprobat şi un proiect de ordonanţă de urgenţă privind unele măsuri fiscal-bugetare, prorogarea unor termene, precum şi pentru modificarea unor acte normative.

Conform proiectului, salariile de bază, soldele de funcţie, indemnizaţiile şi sporurile de care beneficiază personalul plătit din fonduri publice nu vor creşte anul viitor, pentru evitarea unor presiuni suplimentare asupra cheltuielilor bugetare.

Excepţie face personalul care ocupă funcţiile prevăzute în anexa nr. II "Familia ocupaţională de funcţii bugetare "Sănătate şi asistenţă socială" la Legea-cadru nr. 153/2017 care va beneficia de o majorare a salariilor de bază cu 1/4 din diferenţa dintre salariul de bază prevăzute de Legea-cadru nr. 153/2017, cu modificările şi completările ulterioare, pentru anul 2022, şi cele din luna decembrie 2021.

Alte măsuri pentru limitarea cheltuielilor anul viitor vizează menţinerea în anul 2022 a cuantumului indemnizaţiei de hrană la nivelul stabilit pentru anul 2021 şi compensarea cu timp liber a orelor suplimentare.

Totodată, biletele de valoare, cu excepţia tichetelor de creşă, nu vor fi acordate anul următor.

Pe de altă parte, în 2022 se pot acorda premii pentru sportivii şi colectivele tehnice care au obţinut performanţe deosebite la acţiunile sportive internaţionale şi naţionale oficiale, pentru elevii, studenţii, cercetătorii şi profesorii care au obţinut distincţii la olimpiadele internaţionale şi concursurile internaţionale şi naţionale pe discipline de învăţământ şi pentru profesorii care i-au pregătit pe aceştia, cu încadrarea în alocarea bugetară.

Anumite categorii de drepturi de care beneficiază personalul militar, poliţiştii şi poliţiştii de penitenciare, care nu fac parte din solda lunară brută/salariul brut, vor fi păstrate la nivelul lunii decembrie 2021.

Executivul va aproba şi un alt proiect de ordonanţă de urgenţă privind gestionarea financiară a fondurilor europene pentru perioada de programare 2021-2027, alocate României din Fondul European de Dezvoltare Regională, Fondul de Coeziune, Fondul Social European Plus şi Fondul pentru Tranziţie Justă.

Tot printr-o ordonanţă de urgenţă se va decide cu privire la acordarea unui ajutor financiar pensionarilor din sistemul public de pensii în anul 2022.

Pe agenda şedinţei de Guvern figurează şi un proiect de hotărâre privind stabilirea procedurii de restituire la Fondul de garantare pentru plata creanţelor salariale a sumelor reprezentând indemnizaţia pentru fiecare zi liberă, decontate potrivit prevederilor OUG nr. 147/2020 privind acordarea unor zile libere pentru părinţi în vederea supravegherii copiilor, în situaţia limitării sau suspendării activităţilor didactice care presupun prezenţa efectivă a copiilor în unităţile de învăţământ şi în unităţile de educaţie timpurie antepreşcolară, ca urmare a răspândirii coronavirusului SARS-CoV-2 şi ale OUG nr.110/2021 privind acordarea unor zile libere plătite părinţilor şi altor categorii de persoane în contextul răspândirii coronavirusului SARS-CoV-2.

Un alt proiect de hotărâre supus aprobării în reuniunea de guvern vizează alocarea unei sume din Fondul de rezervă bugetară la dispoziţia Guvernului, prevăzut în bugetul de stat pe 2021, pentru unele unităţi administrativ-teritoriale, transmite Agerpres 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel