„Bani mulți“ de la UE pentru sectorul alimentar. Prof. Cristian Dima: Trebuie să exportăm mai puțin. E momentul să readucem industria alimentară unde a fost odată
Profesorul Cristian Dima a vorbit, în exclusivitate pentru DC News, despre banii care vor veni pentru susținerea sectorului alimentar din România.
Invitat la DC News, la emisiunea „La Sud prin Sud Est“, Cristian Dima, cadru didactic la Facultatea Ştiinţa şi Ingineria Alimentelor in Cadrul Universității „Dunărea de Jos” din Galați, a vorbit despre banii care vor veni pentru susținerea sectorului alimentar din România:
„Văd că se fac pași importanți de la Uniunea Europeană, pași concreți, că vor veni foarte mulți bani în lanțul alimentar. Când vorbesc de lanț alimentar mă refer la prima verigă, la fermier, cel care produce materia primă, la procesator, cea de-a doua verigă, cel care transformă materia primă în produs finit, dar și cea de-a treia componentă de pe lanțul alimentar, distribuitorul, cel care închide lanțul și prin intermediul căruia consumatorul ajunge la produsul finit. E foarte important să avem propria materie primă și o avem, dar e important să o gestionăm cum trebuie, adică să o exportăm mai puțin decât o făceam până acum. Să facem un export, dar unul controlat. E bine să corelăm materia primă cu zona de procesare.
Am înțeles că vor veni bani, din ce în ce mai mulți, pe zona de procesare, pe zona de unități de procesare, fie că vorbim de micro sau macro, și acest lucru e foarte bun pentru că nu vom mai fi obligați sau nevoiți să importăm în afară așa cum, din păcate, în momentul de față vorbim de 70-80% de produse alimentare care se importă și din ce în ce mai puține care se produc la noi în țară.
Este momentul să readucem industria alimentară unde a fost odată și anume să fie pilonul principal, prioritar, în jurul căruia să dezvoltăm și celelalte componente, pentru că, până la urmă, starea de sănătate a unei națiuni este influențată de o alimentație sănătoasă și trebuie să punem accentul pe lucrul acesta, dar un accent pe care să-l controlăm eficient, corect și să fim predictibili, adică să nu gândim doar pentru ziua de mâine, ci pe un termen mult mai lung (...). Cu siguranță trebuie să ne așezăm cu toții la masă, să ne aliniem, și să găsim aceste soluții care să vină să rezolve această securitate alimentară. “, a spus profesorul Cristian Dima.
Cea mai sănătoasă metodă de conservare a alimentelor. Ce spun specialiștii în domeniu
Jurnalistul Val Vâlcu a cerut un punct de vedere Izabelei Anghel, inginer, și profesorului Cristian Dima față de siguranța congelării ca metodă de conservare.
„Congelarea este cea mai non-chimică metodă de conservare“, a spus Val Vâlcu.
„Într-adevăr, congelarea este o metodă de conservare și nu este singura. Este o metodă convențională care folosește frigul, dar să nu uităm că acest procedeu nu asigură un mecanism de distrugere a microorganismelor dăunătoare, ci doar de stopare a dezvoltării acestora. Un produs care a fost congelat și apoi decongelat trebuie imediat consumat, pentru că există acel mediu propice de dezvoltare a acelor microorganisme care au fost inițial existente în produs.“, a precizat Cristian Dima (citește continuarea AICI).
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News