Bani europeni pentru turism în România: Pentru SPA și parcuri de RULOTE. Mînzatu, CONDIȚII: Cum poți lua fonduri UE pentru propria afacere
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Florin Răvdan
WhatsApp
Sursa: Pixabay
Sursa: Pixabay
Roxana Mînzatu, ministru al Fondurilor Europene în Guvernul PSD condus de Viorica Dăncilă, a explicat cum se pot atrage bani pentru turism în România şi ce proiecte pot fi finanţate. 

"Avem bine punctate investiţiile în anumite tipuri de activităţi turistice (n.r. în PNDR), alimentaţie publică, restaurante, cafenele, fastfood-uri, cele care se încadrează. Industria HoReCa din mediul rural se regăseşte în PNDR, pe cele două sub-măsuri, 6.2 şi 6.4. După care avem modernizările pensiunilor existente, nu putem face investiţii pentru pensiuni şi hoteluri noi în mediul rural, dar cei care au deja structuri de cazare şi vor să le extindă sau să le modernizeze pot să acceseze fonduri. Mai avem şi partea de agrement turistic, de la SPA la închirieri de vehicule de agrement, şi acestea sunt eligibile. Cu achiziţii de dotări, cu construcţii, în funcţie de care este obiectivul de agrement pe care îl dezvoltă. De asemenea, interesant şi destul de bine punctat avem şi partea de parcuri de rulote şi înfiinţare sau modernizare de camping. E de interes, mai ales acum cu pandemia. Acest model de business de cazare e foarte pretabil protecţiei mediului", a declarat Roxana Mînzatu. 

Ce condiţii sunt necesare 

"Sunt două linii de finanţare. Submăsura 6.2 permite accesarea a maximum 70.000 de euro pentru activităţi de producţie şi maximum 50.000 de euro pentru turism, social, medical, etc. Important este că nu există cofinanţare. Deşi banii par puţini şi sunt clar targetaţi afacerilor începătoare, mici, important este că ele nu vor cofinanţa, ci vor suporta doar cheltuielile neelegibile", a mai spus Roxana Mînzatu. 

AFIR, veşti bune pentru românii din diaspora. Bani nerambursabili dacă vin acasă 

Tinerii din diaspora pot reveni în țară ca fermieri. AFIR oferă fonduri nerambursabile pentru înființarea de ferme.

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) a anunțat prelungirea până în 5 iulie a sesiunii de primire a cererilor de finanțare pentru submăsura „Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri” dedicată celor din diaspora, transmite Agerpres.

Potrivit unui comunicat al AFIR, până în prezent au fost depuse 172 de proiecte în valoare de 6,9 milioane euro. Până la atingerea plafonului de depunere a proiectelor, mai sunt disponibile fonduri în valoare de 23 milioane euro.

 Cum se acordă banii

Sprijinul acordat prin PNDR 2020 pentru instalarea tinerilor fermieri este 100% nerambursabil, în valoare de 40.000 sau de 50.000 de euro, în funcție de dimensiunea exploatației agricole.

Finanțarea se acordă tinerilor fermieri sub formă de sumă forfetară în două tranșe: 75% la semnarea Contractului de finanțare și 25% în funcție de implementarea corectă a Planului de Afaceri, fără a depăși trei ani (cinci ani pentru exploatațiile pomicole) de la semnarea Contractului de finanțare.

„Acordarea sprijinului va fi proporțională cu gradul de îndeplinire a Planului de Afaceri”, a transmis AFIR.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel