Data publicării:

Bani europeni pentru renovarea unei grădinițe și a unei creșe

Autor: Eduard Pascu | Categorie: Stiri
WhatsApp

O grădiniţă şi o creşă din judeţul Mureş, din oraşul Sângeorgiu de Pădure şi din comuna Pănet, frecventate de 200 de copii, vor fi reabilitate cu fonduri europene, potrivit unui comunicat al Agenţiei pentru Dezvoltare Regională (ADR) Centru.

"Acest fapt este posibil ca urmare a semnării proiectelor gestionate la nivel regional de ADR Centru, prin care beneficiarii, respectiv edilii din oraşul Sângeorgiu de Pădure şi cei din comuna Pănet, vor utiliza sume totale cumulate de peste 6,7 milioane lei pentru îmbunătăţirea condiţiilor de pregătire timpurie a copiilor", arată sursa citată.

Contractul pentru proiectul "Extindere şi schimbare destinaţie clădire în Grădiniţă cu program prelungit, oraş Sângeorgiu de Pădure" a fost semnat de primarul Csibi Attila-Zoltán, iar contractul privind "Construirea unei creşe în comuna Pănet, judeţul Mureş" de către primarul Előd Barna Bodó, pentru fiecare caz ADR Centru fiind reprezentată de directorul general, Simion Creţu.

Obiectivul general al ambelor proiecte îl reprezintă creşterea gradului de participare a populaţiei şcolare din învăţământul obligatoriu la sistemul de educaţie, iar obiectivele specifice ale celor două proiecte sunt foarte asemănătoare, constând în asigurarea unei oferte educaţionale adecvate, accesibile şi de calitate, prin dezvoltarea infrastructurii grădiniţelor.

Prin proiectul "Extindere şi schimbare destinaţie clădire în Grădiniţă cu program prelungit, oraş Sângeorgiu de Pădure" se vor executa lucrări de reabilitare şi extindere a clădirii administrative a grădiniţei la care merg peste 150 de copii şi educatori.

Această extindere se va realiza atât pe vertical, cât şi pe orizontală, urmând a fi refăcute toate finisajele clădirii existente, precum şi toate instalaţiile interioare şi exterioare. În incinta curţii se vor realiza zone pavate şi zone de joacă pentru copii, urmând a fi refăcute şi gardurile de delimitare a spaţiului dedicat grădiniţei. Construcţia modernizată va fi dotată cu mobilier modern destinat preşcolarilor, în toate sălile de grupă, dar şi mobilier pentru cabinetul medical şi pentru spaţiul multifuncţional. De asemenea, vor fi achiziţionate echipamente IT, pentru eficientizarea modului de predare-învăţare.

Valoarea totală a acestei cereri de finanţare este de peste 2,8 milioane de lei, din care majoritatea fonduri nerambursabile. Proiectul trebuie finalizat până la sfârşitul lunii martie 2021.

Toate dotările necesare



Pe de altă parte, proiectul "Construirea unei creşe în comuna Pănet, judeţul Mureş" prevede construirea unei clădiri cu regim de înălţime P+E, care va asigura funcţionarea creşei cu program prelungit. Se vor realiza două săli de clasă pentru grupa mică şi două săli de clasă pentru grupa mare, rezultând o capacitate pentru patru grupe cu un total de 64 de copii.

Clădirea va avea şi cabinet medical cu izolator şi grup sanitar propriu, depozite pentru material didactic, o sală multifuncţională, două grupuri sanitare pentru copii, un grup sanitar pentru personal, vestiare, oficiu, biberonerie, birou administrativ, o sală pentru educatori, spălătorie-uscătorie, depozite pentru alimente, bucătărie şi alte spaţii tehnice. Amenajările exterioare propuse pe suprafaţa rămasă liberă din cei peste 1.350 metri pătraţi disponibili include un loc de joacă pentru copii, spaţii verzi şi alei pietonale cauciucate, precum şi o terasă exterioară finisată cu lemn tratat.

Valoarea totală a acestei cereri de finanţare este de peste 3,8 milioane de lei, din care suma nerambursabilă reprezintă 2,2 milioane de lei. Investiţiile vor fi gata până la sfârşitul lunii martie 2022.

"Ambele proiecte răspund necesităţii de modernizare şi dotare a grădiniţelor care funcţionează în spaţii improprii şi cu dotări necorespunzătoare. (...) Această iniţiativă, de a se finanţa, din fonduri nerambursabile, investiţiile pentru modernizarea unităţilor de învăţământ preşcolar este foarte bună, deoarece astfel şi părinţii şi copiii pot vedea că se folosesc bani europeni pentru creşterea calităţii în învăţământ. Prin Axa Prioritară 10 susţinem multe investiţii de acest gen, la grădiniţe şi şcoli, la licee profesionale şi universităţi, în acest moment având deja contractate 16 proiecte pe axă şi în evaluare peste 100 de proiecte, a căror valoare totală depăşeşte 800 milioane lei. La aceste proiecte se adaugă şi 30 de iniţiative implementate de administraţia publică locală din regiune, sub coordonarea noastră, pentru reabilitarea energetică a clădirilor din sistemul educaţional. Necesarul de finanţare este de peste şapte ori mai mare decât alocarea de care dispunem şi vom reuşi să susţinem doar o parte din aceste cereri. Totuşi, prin toate proiectele pe care le coordonăm la nivel regional vom gestiona investiţii în valoare totală de peste 40 milioane euro pentru creşterea calităţii în învăţământ", a declarat, potrivit comunicatului, directorul general al ADR Centru, Simion Creţu. 

Vezi și: Peste 10 milioane de euro pentru microîntreprinderi. Criteriile de eligibilitate

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel