Data publicării:

Banderola tricoloră purtată de Ovidiu Gritta în Decembrie 1918, expusă la Alba Iulia

Autor: Giorgiana Croitoru | Categorie: Stiri
WhatsApp
1-decembrie-1918-ziua-nationala-alba-iulia
1-decembrie-1918-ziua-nationala-alba-iulia

Banderola tricoloră purtată în Decembrie 1918 de Ovidiu Gritta, expusă la Alba, după 66 de ani de la moartea acestuia în închisoarea Văcăreşti.

Banderola tricoloră purtată la 1 Decembrie 1918 de Ovidiu Gritta, implicat în organizarea gărzilor româneşti din satele din împrejurimile oraşului Alba Iulia şi, ulterior, în perioada interbelică, şef al Poliţiei din Alba Iulia, Timişoara, Arad, Cluj, Chişinău, a fost expusă, marţi, la exact 66 de ani de la moartea acestuia într-o închisoare comunistă, de Muzeul Naţional al Unirii (MNU) Alba Iulia.

"'Exponatul lunii noiembrie' este legat de Marea Unire. O piesă comună pentru 1 Decembrie 1918, dar care se individualizează prin persoana care a purtat această banderolă, un personaj deosebit", a afirmat, la vernisajul mini-expoziţiei, care poate fi vizitată şi în următoarele săptămâni, directorul general al MNU Alba Iulia, Gabriel Rustoiu.

La rândul său, istoricul Tudor Roşu a dezvăluit că banderola tricoloră este expusă public chiar în ziua în care se împlinesc 66 de ani de la moartea lui Gritta, la vârsta de 66 de ani, în închisoarea Văcăreşti.

Istoricul uniformei


El a amintit că, în toamna anului 1918, controlul asupra Transilvaniei a fost revendicat de consiliile naţionale româneşti, alături de gărzile naţionale, ai căror membri erau, în mare parte, veterani ai războiului tocmai încheiat.

Gardiştii purtau în continuare, dat fiind timpul scurt, uniformele armatei austro-ungare, renunţând însă la însemnele acesteia şi purtând, obligatoriu, banderole cu tricolorul românesc.

Câteva din aceste însemne s-au păstrat în colecţiile muzeului din Alba Iulia, fiind şi cazul banderolei purtate de Ovidiu Gritta, care a avut o misiune extrem de importantă în pregătirea momentului de la 1 Decembrie 1918. A organizat gărzile româneşti din mai multe sate de lângă Alba Iulia şi a condus Compania de onoare a oraşului Alba Iulia, cea care a întâmpinat în gară invitaţi de seamă, printre care şi pe Ştefan Cicio-Pop.

Cine a fost Gritta

"Este un personaj de film, mai puţin cunoscut, deoarece în perioada comunistă nu s-a vorbit despre el", a spus istoricul. Gritta a fost funcţionar la Banca Albina din Sibiu, iar în timpul Primului Război Mondial a luptat, mai întâi ca soldat, mai apoi ca sublocotenent, ajungând după 1 Decembrie 1918 şef al Poliţiei Alba Iulia.

După 1920, conduce Poliţia din Timişoara, unde a coordonat arestarea mai multor loturi de comunişti, dar şi pe cea din Arad, Cluj şi Chişinău.

"Atunci când vin legionarii la putere, caută să-l aresteze. El scapă recurgând la un şiretlic - cheamă un doctor care îi trage mult sânge, ceea ce îl face netransportabil. (...). Atunci când vin comuniştii, îl arestează. La un moment dat, este eliberat, apoi arestat din nou, iar eliberat, iar arestat. Moare în 1953 în închisoarea Văcăreşti", a spus Tudor Roşu.

Ovidiu Gritta a fost strănepotul lui Mihăilă Gritta (1762-1837) care, după ce a descoperit la Roşia Montană în Muntele Cetate 1,6 tone de aur, a construit şapte biserici şi şapte şcoli confesionale.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel