Data publicării:

Banca Centrală a Ungariei a ridicat rata dobânzii de bază la maximul din ultimii 18 ani, pentru a combate inflația

Autor: Ioan-Radu Gava | Categorie: Stiri
WhatsApp
Foto cu caracter ilustrativ: Pexels
Foto cu caracter ilustrativ: Pexels

Banca Centrală a Ungariei a majorat rata dobânzii de bază la maximul din ultimii 18 ani, în efortul de a domoli inflația.

Marți, Banca Centrală a Ungariei (MNB) și-a majorat rata de bază la maximul din ultimii 18 ani, de 11,75%, sau 100 de puncte de bază, într-un efort de a domoli inflația. Ultima dată când rata de referință a fost atât de mare a fost în aprilie 2004. Forintul maghiar a reacționat și s-a întărit la scurt timp pe piața valutară interbancară.

Analiștii întrebați de cotidianul de afaceri Világgazdaság se așteptau anterior la o creștere de aceeași amploare, dar au adăugat că o înăsprire și mai mare ar fi fost justificată după ce inflația s-a accelerat cu 2 puncte procentuale în iulie față de luna precedentă.

Potrivit experților, odată cu accelerarea inflației, rata dobânzii de bază ar putea continua să crească în lunile următoare. Este de așteptat ca rata dobânzii de bază să atingă vârful la procente de 17 până la 18%.

În iulie, inflația a fost la maximul ultimilor 24 de ani

În iulie, inflația a atins un maxim din ultimii 24 de ani, prețurile de consum depășind nivelul unui an anterior cu o medie de 13,7%. Deși banca centrală se aștepta în avans la o creștere similară a prețurilor, analiștii au evaluat în mod clar datele ca pe o surpriză negativă, doar indicatorul inflației de bază de 16,7% fiind mai dezamăgitor, ceea ce indică încă o presiune deosebit de puternică asupra prețurilor în economie.

O serie de factori unici au contribuit la accelerarea inflației. Pe lângă creșterea accizei la chipsuri, băuturi alcoolice și produse din tutun, slăbirea forintului și efectul restructurării reducerii cheltuielilor generale au putut fi deja observate în cifre. Acesta din urmă este de așteptat să împingă și mai mult indicele prețurilor de consum din august, care, conform calculelor băncii centrale, ar putea crește cu 2 până la 3 puncte procentuale față de lunile de toamnă.

Dacă guvernul ar elimina treptat limitele de preț în vigoare, este aproape sigur că inflația va crește la peste 20%, a declarat vicepreședintele MNB, Barnabás Virág, la o conferință de presă în care a explicat majorarea ratei de bază, scrie RMX.

Ministrul maghiar de Externe, un nou avertisment: „Consecinţele vor fi imprevizibile”

 

Europa se va confrunta cu "riscuri imprevizibile" dacă războiul nu se termină curând în Ucraina, în timp ce continentul va vedea noi valuri de migraţie pe lângă consecinţele directe ale războiului, a declarat ministrul ungar de externe înaintea unei reuniuni informale a miniştrilor de externe din UE marţi la Praga, transmite agenţia MTI.

"Consecinţele conflictului armat devin tot mai grave. Suntem acum în al unsprezecelea, dacă nu al doisprezecelea ceas. Propuneri ce conduc la escaladarea războiului trebuie lăsate deoparte şi toată lumea ar trebui acum să se concentreze pe crearea păcii", a afirmat Peter Szijjarto, citat de Ministerul de Externe de la Budapesta.

"Sute de oameni mor şi zeci de mii fug din Ucraina în fiecare zi, în timp ce economia europeană se scufundă într-o recesiune din ce în ce mai profundă şi criza aprovizionării cu energie va deveni mult mai serioasă decât se anticipa", a notat Szijjarto, adăugând că explozia preţului energiei practic ar "împiedica" progresul economic al continentului. El a mai spus că "dacă nu va fi pace în curând, consecinţele războiului vor fi şi mai tragice cu multe alte mii de persoane care vor muri şi alte zeci şi sute de mii forţate să-şi părăsească locuinţele" (citește continuarea AICI).

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel