Banca Angliei avertizează că Marea Britanie va intra în recesiune anul acesta
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Alexandru Negrici
WhatsApp
Fotografie de la Mikhail Nilov, pexels
Fotografie de la Mikhail Nilov, pexels
Banca Angliei a avertizat că Marea Britanie va intra în recesiune, deoarece a crescut ratele dobânzilor cu cel mai mare nivel în ultimii 27 de ani.

Se estimează că economia va scădea în ultimele trei luni ale acestui an și va continua să se micșoreze până la sfârșitul anului 2023.

Ratele dobânzilor au crescut la 1,75% în timp ce Banca se luptă pentru a opri creșterea prețurilor, inflația fiind acum programată să atingă peste 13%.

Guvernatorul Andrew Bailey a spus că știe că strângerea costului vieții este dificilă, dar dacă nu ar crește ratele dobânzilor, va deveni „și mai rău”.

Principalul motiv pentru inflația ridicată și creșterea economică scăzută este creșterea facturilor la energie, condusă de invadarea Ucrainei de către Rusia.

O gospodărie tipică va plăti aproape 300 de lire sterline pe lună pentru energia lor până în octombrie, a avertizat Banca, potrivit BBC.

Criza nu este la fel de profundă ca acum 14 ani, dar poate dura la fel de mult.

Guvernatorul Băncii, Andrew Bailey, a spus că are „o mare simpatie și o mare înțelegere pentru cei care se luptă cel mai mult” cu costul vieții.

„Știu că ei vor simți: „Ei bine, de ce ați crescut ratele dobânzilor astăzi, asta nu înrăutățește situația din acea perspectivă în ceea ce privește consumul?”, mă tem că răspunsul meu este că nu pentru că alternativa este și mai rea în ceea ce privește inflația persistentă”.

Creșterea ratelor dobânzilor este o modalitate de a controla inflația, deoarece crește costurile îndatorării și ar trebui să încurajeze oamenii să se împrumute și să cheltuiască mai puțin. De asemenea, poate încuraja oamenii să economisească mai mult.

Cu toate acestea, multe gospodării vor fi presate în continuare în urma creșterii ratei dobânzii, inclusiv unii deținători de credite ipotecare.

SUA, în recesiune din 28 iulie 2022. Lorand Soares Szasz: Sper că sunteți pregătiți pentru ce urmează... 5% vor profita

Criza economică care vine din SUA se alătură altor crize prezente pe continentul european. Avertismentele sunt dintre cele mai crunte. 

”Începând de ieri (de joi, 28 iulie 2022), SUA a intrat (ne)oficial în recesiune! În zona EURO (țările care folosesc moneda euro), inflația a ajuns la 8,9%, cel mai mare procent din istorie. ROBOR a ajuns la 7,97%. Nu a mai fost la acest nivel de 12 ani li cu doar un an în urmă era 1,5%. Sper că sunteți pregătiți pentru ce urmează!” scrie Lorand Soares Szasz, trainer și antreprenor român, pe Facebook. 

În comentarii, el a mai scris: ”Pun pariu că 90% nu știu ce urmează și 5% știu, dar nu știu ce să facă pentru a fi pregătiți! Rămân restul de 5% care vor profita de perioada care urmează. Aceste statistici nu sunt oficiale… e doar un feeling de al meu”.

Conform reacțiilor la alte comentarii, Lorand Soares Szasz spune că ar trebui cel puțin să facem economii și reduceri de cheltuieli, dar și că cei mai afectați vor fi tot cei mai săraci, care nu au nimic. 

Vineri, 29 iulie 2022, ROBOR la 3 luni a ajuns la 7,97%, la 6 luni la 8,08%, la 12 luni la 8,19%. 1 euro este egal cu 1,0194 dolari americani.

Euro a ajuns vineri la 4,9351 lei, după o scădere cu 0,0002 lei, arată cursul BNR, iar dolarul american este raportat la 4,8412 lei, după o scădere cu 0,0097 lei. 

Francul elvețian se menține peste 5 lei: 5,0783 lei, după o creștere cu 0,0188 lei. Lira sterlină este raportată la 5,8793 lei, în urma unei scăderi cu 0,0122 lei. 

Gramul de aur a crescut la 273,8420 lei, cu 1,8470 lei. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel