Banc cu un preot care se potrivește premierului Cioloș
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Val Vâlcu
WhatsApp
   

În plină criză economică, Angela Merkel era surprinsă de paparazi, la schi, într-un hanorac vechi de cinci ani. Imaginea era consonantă cu mesajul dnei Merkel: austeritate și cumpătare. Așa se face în politică. Peste Ocean, candidații cer sfatul unor designeri ca să arate exact cum vor alegătorii din grupul țintă, mergând până la detalii cum ar fi gradul de uzură al pantofilor purtați la miting. Ridică bebeluși în brațe, mânâncă hamburgeri, beau o bere, nu mai mult, la o terasă accesibilă publicului larg etc.

Tehnocrații, însă, nu ar trebui să se ridice de la birou. Doar sunt interesați numai de rezultate, de tehnicalitățile guvernării.  Și nici nu candidează, nu au de ce să-și facă imagine. De ce ar participa premierul la o acțiune de voluntariat, la strâns gunoaie în Delta Văcărești?

Chiar dacă nu vrea să candideze și nici nu intră în vreun partid, până la alegeri, așa cum a declarat, premierul nu poate evita gesturile de imagine.  Un sondaj INSCOP din aprilie, ultimul disponibil,  arăta că popularitatea tehnocraților este în picaj (raportul între cei care vor guvern de tehnicieni/guvern politic s-a inversat).  În plus, guvernul Cioloș era asociat de 50% dintre respondenți cu PNL, doar 30% văzând PSD ca susținător al Executivului. Între timp, PSD s-a delimitat și mai clar de Cioloș, la nivelul percepției (certuri cu miniștrii, amenințări cu moțiunea).

Pentru liberali situația este critică: până la alegeri nu se vor vedea mari rezultate ale guvernării, dar orice accident va fi imputat guvernului, cu care PNL este asociat ca imagine. Astfel, putem spune că eforturile dlui Cioloș ajută nu atât imaginea sa, cât pe a liberalilor, care au o campanie dificilă în toamnă.

Pe de altă parte, chiar dacă nu intră în vreun partid și nici nu candidează, așa cum a anunțat, nu sunt excluse intrarea în politică, preluarea unui partid sau a guvernării, după alegeri.

În ceea ce privește politica și investiția în imaginea proprie,  tehnocratul este ca preotul catolic din răspunsul lui Bulă: nu are voie să se căsătorească, e drept. Dar, pentru orice eventualitate, este dotat cu...

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel