Banala aspirină ar putea ajuta în tratarea cancerului. Ce arată un studiu recent
Data publicării:
Autor: Liana Ganea
WhatsApp
foto: Freepik
foto: Freepik
Aspirina ar putea completa schemele de tratament pentru cancer.

Conform unui recent studiu desfășurat de Grupul de Cercetare Asupra Aspirinei din Țara Galilor de la Universitatea din Cardiff, se pare că aspirina ar putea oferi beneficii semnificative în tratamentele împotriva cancerului. Publicată sub titlul "Utilizarea Aspirinei și Rezultatele în Cancer: o Revizuire Sistematică și o Meta-analiză" în British Journal of Cancer, această cercetare a implicat analizarea a 118 studii observaționale, incluzând aproximativ 1 milion de pacienți cu diverse tipuri de cancer.

Ce s-a descoperit

Rezultatele au indicat că administrarea zilnică a unei doze mici de aspirină (75 sau 81 mg/zi) a fost asociată cu o reducere semnificativă de aproximativ 20%, atât în ceea ce privește decesele legate de cancer cât și în cazul deceselor de orice natură.

Această constatare indică faptul că aspirina ar putea aduce beneficii persoanelor aflate în tratament împotriva cancerului. Conform profesorului Peter Elwood, profesor onorific la Universitatea Cardiff, aspirina a fost recunoscută ca având potențial beneficiu în tratamentul cancerului încă din 1968.

Aspirina în doze mici și-a dovedit potențialul în reducerea extinderii cancerului metastatic și a complicațiilor legate de cheagurile de sânge. Cu toate acestea, este esențial să se țină cont de faptul că administrarea aspirinei este cunoscută pentru creșterea riscului de sângerare gastrointestinală. Grupul de cercetare Welsh Aspirin Research Group a efectuat o analiză a studiilor privind sângerarea gastrică asociată cu aspirina și a constatat că sângerarea atribuită aspirinei este mai puțin severă decât sângerarea gastrointestinală la pacienții cu ulcer gastric sau infecții gastrice.

În plus, nu există dovezi valide privind existența deceselor cauzate de sângerare asociată cu aspirina. Având în vedere siguranța relativă a aspirinei, cercetătorii au ajuns la concluzia că aceasta ar trebui promovată ca tratament în lupta împotriva cancerului.

Face minuni în cazul metastazelor

Dovezile de acum indică, clar, potențialul aspirinei în reducerea extinderii cancerului metastatic. De asemenea, începerea tratamentului cu aspirină cât mai curând posibil după diagnosticarea cancerului poate maximiza beneficiile sale. Avantajul major al aspirinei este că este ușor disponibilă și accesibilă în aproape toate țările, fapt ce sporește beneficiile promovării sale ca tratament împotriva cancerului la nivel mondial.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel