Balenele albastre și krill-ul, noi informații. Studiu de amploare
Săptămâna aceasta va demara un nou și amplu studiu despre balenele albastre și krill.
O echipă internaţională de oameni de ştiinţă va călători în Antarctica luna aceasta pentru a realiza cel mai cuprinzător studiu efectuat vreodată cu privire la balenele albastre şi la krill-ul cu care acestea se hrănesc, informează Xinhua. O echipă de 28 de persoane se va îmbarca sâmbătă din Hobbart la bordul navei de cercetare marină Investigator.
'Avem specialişti de talie mondială, o navă de cercetare şi tehnologii de vârf. Va fi o călătorie incredibilă de şapte săptămâni', a declarat conducătorul expediţiei, Mike Double. Un interes esenţial al studiului îl reprezintă excrementele balenelor, ca potenţial îngrăşământ pentru oceane.
Citește și: Rechin alb gigantic, filmat lângă Hawaii - VIDEO + FOTO
'Vrem să aflăm dacă forma roiurilor de krill afectează distribuţia şi comportamentul balenelor albastre şi dacă acestea fertilizează oceanul cu excrementele lor, contribuind la creşterea mai multor alge, pe care krill-ul apoi le mănâncă', a explicat Double. Echipa va folosi drone pentru a monitoriza balenele şi a colecta probe de pe suprafaţa apei, deoarece testează ipoteza potrivit căreia fierul din componenţa excrementelor balenelor alimentează fitoplanctonul, care reprezintă baza pentru hrana din mediul acvatic antarctic.
'Vom lua probe de apă din zonele cu balene şi krill, doar cu balene, doar cu krill şi cu niciuna dintre specii', a indicat Elanor Bell, adjuncta şefului expediţiei. 'Prelevarea probelor va indica unde se afla fierul, cât de rapid se scufundă acesta şi dacă producţia primară creşte în timp', a adăugat ea. Balenele albastre - cele mai mari animale din lume - cu o lungime de până la 30 de metri și chiar și 200 de tone greutate, consumă până la trei tone de krill pe zi.
Citește și: Balenele, situație cutremurătoare. Pericol mortal în oceane
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News