Băieții veseli de la strapontină
Unele teatre mai pastreaza traditia ca, atunci cand sala de spectacol este supraaglomerata, sa ofere locuri suplimentare pe niste scaune mai incomode, spatiul nou creat astfel numindu-se strapontina.
In general, de strapontina beneficiaza studentii. Pentru ca strapontina este la pret redus. In salile de spectacol ale Parlamentului Romaniei, amplasate in a doua mare cladire din lume, nu mai e loc pentru cati senatori si deputati avem, in urma recentelor alegeri. Asa ca, intr-un fel sau altul, unii vor fi siliti sa stea la strapontina. Pe acele scaune suplimentare si mai putin comode. Cine ar trebui sa se duca acolo? Raspuns: baietii veseli de la ARD si PP-DD.
Ne aflam, din mai multe puncte de vedere, intr-o situatie fara precedent in istorie. Desi ar trebui sa functionam cu un Parlament mai redus sub aspect numeric, daca ne raportam la populatia cu drept de vot dar si la vointa cetatenilor Romaniei, iata ca ne-am trezit de-a dreptul cu un balon parlamentar. Numarul senatorilor si deputatilor a crescut considerabil. Cu peste 10 la suta. Ce s-a intamplat? Cine e de vina? Care sunt consecintele? Si care sunt solutiile?
Numarul suplimentar de parlamentari este alcatuit - cu o singura si pitoreasca exceptie, un deputat ARD ales de diaspora - din baietii veseli de la strapontina. Adica din domni si doamne care au reprezentat ARD si PP-DD la recentele alegeri si care nu au reusit niciunul, cu exceptia la care m-am referit la sus, sa isi inchida colegiile. Adica sa obtina 50 plus 1 la suta din voturile exprimate. Si parca simtind ca ii va lovi trasnetul, dupa ce ani de zile au batut cu pumnul in masa, clamand dreptul natiunii romane de a beneficia, asa cum a solicitat electoratul printr-un referendum, de un vot uninominal pur, au intors-o ca la Ploiesti – sa ma scuze prahovenii –, au apasat pe butoanele Curtii Constitutionale si au solicitat amendarea propriului punct de vedere. Daca ar fi existat un vot uninominal pur, numarul de parlamentari nu ar fi crescut. In ziua alegerilor, cei care obtineau cele mai multe voturi erau alesi, competitorilor lor nemairamanandu-le nicio speranta. Daca s-ar fi mers pe acest sistem de vot, ARD ar fi avut un singur parlamentar - deputatul din diaspora si niciun senator, iar PP-DD absolut niciun parlamentar. Redus practic la zero, partidul lui Traian Basescu s-ar fi evaporat in lada de gunoi a istoriei. Iar partidul lui Dan Diaconescu ar fi disparut la fel de spectaculos cum a aparut.
Citește mai multe pe CorectNews
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News