Badea a avut dreptate! Cotaţia bitcoin a coborât sub 40.000 de dolari după ce China a avertizat că 'nu sunt monede adevărate'
Criptomoneda bitcoin a coborât miercuri sub pragul simbolic de 40.000 de dolari, o premieră în ultimele trei luni, după ce mai multe federaţii bancare din China au avertizat că aceste criptomonede 'nu sunt monede adevărate', transmite AFP.
În jurul orei 6:30 GMT, bitcoin, cea mai importantă monedă digitală, era cotată la 38.940 de dolari, o scădere de 9% comparativ cu ziua precedentă şi un declin de 40% faţă de maximumul de 64.895 de dolari atins în data de 14 aprilie. Criptomonedele 'nu sunt monede adevărate', au apreciat miercuri mai mult federaţii bancare de referinţă din China, lansând un avertisment împotriva 'speculaţiei', într-o ţară care îşi pregăteşte propria monedă virtuală.
La un moment dat, China era una dintre cele mai puternice pieţe pentru bitcoin, cea mai răspândită monedă virtuală. Cu toate acestea, în 2019 autorităţile de la Beijing şi-au schimbat punctul de vedere iar plăţile cu criptomonede au fost declarate ilegale pe motiv că acestea monede pot fi un instrument utilizat în activităţi infracţionale.
Ţara asiatică est îngrijorată de riscul speculativ pe care îl prezintă criptomonedele pentru sistemul său financiar. În schimb, activităţile de minare de bitcoin şi deţinerea de monedă virtuală sunt tolerate. Cele mai recente avertismente lansate de autorităţile chineze vin după o serie de postări pe Twitter ale patronului Tesla, Elon Musk.
Acesta a anunţat ca vehiculele Tesla nu vor mai putea fi cumpărate folosind Bitcoin, după ce în februarie constructorul american de automobile Tesla a cumpărat bitcoini în valoare de 1,5 miliarde de dolari. Suspendarea achiziţiilor cu criptomonedă este cauzată de preocupările legate de impactul consumului energetic necesar pentru minarea criptomonedelor asupra mediului, conform unei postări a lui Musk pe Twitter. Bitcoin este cea mai importantă monedă digitală, cu o cotă de piaţă de aproape 70%.
Tehnologia blockchain utilizează criptografia pentru a crea un registru digital de date în care sunt incluse tranzacţiile utilizatorilor. Practic, este vorba despre un sistem prin care toate tranzacţiile sunt arhivate şi autentificate în mod public, fără să mai fie nevoie de un singur deţinător al informaţiei, scrie Agerpres.
Zilele trecute, realizatorul TV Mircea Badea a comentat anunțul lui Elon Musk vizavi de faptul că Tesla nu va mai accepta plata în bitcoini pe motiv că „minarea poluează mediul.”
La „În gura presei” de la Antena 3, Mircea Badea a povestit cum „azi noapte, cum stăteam eu liniștit, pac notificare! CNBC a dat Breaking News că Elon Musk a spus că Tesla nu va mai accepta bitcoin pentru cumpărarea de mașini, pe motiv că e îngrijorat pentru mediu.”
Realizatorul TV a amintit apoi cum, într-o ediție anterioară, „am vorbit despre momentul în care Elon Musk, pe lângă faptul că a băgat un miliard și jumătate de dolari din banii acționarilor Tesla în bitcoini, a spus că Tesla va accepta bitcoin pentru cumpărarea de mașini Tesla. Nu în sensul că vor converti cumpărătorii care au bitcoini în dolari și el va încasa în dolari, ci în sensul că va încasa chiar bitcoini. Eu am zis atunci că mi-e foarte greu să cred că se va întâmpla asta din mai multe motive.”
La nici două luni după, s-a anunțat prima mașină Tesla vândută pe bitcoini. „Am primit atunci înjurături pe Facebook. *Iată Badea, că ziceai că n-o să se vândă Tesla pe bitcoini. Probabil este și ultima.”, a adăugat el.
Badea: Dacă minarea de bitcoini poluează atât, oare mașinile electrice vor fi bune pentru mediu?
Mircea Badea a lansat, după această știre, o întrebare-cheie: Dacă minarea de bitcoini poluează atât, oare mașinile electrice vor fi bune pentru mediu?
„Ce să vezi, azi-noapte a venit Musk și a zis că nu se mai poate pentru că minatul de bitcoini consumă extraordinar de mult curent. Și atunci, zic ei, activitatea de minare a bitcoinului afectează mediul. Dacă minarea de bitcoin consumă așa mult curent electric și fără doar și poate consumă, atunci mașinile electrice vor fi bune pentru mediu? Cantitatea aia uriașă de curent care va fi produs va fi verde?”, a spus Mircea Badea.
Revenind la ideea principală, Mircea Badea a mai afirmat că „după ce a dat treaba asta, în maximum patru ore, bitcoinul a scăzut cu 17%. În patru ore! Dar n-a scăzut doar bitcoinul, ci toate criptomonedele, doar pentru că a zis Musk.”
„Musk poate să ridice sau să prăbușească o criptomonedă la un rose, la o beție”
„Este cu atât mai amuzant cu cât piața crypto, fiind o schemă piramidală, se bazează pe faptul că vin mulți din spate care zic *Hai să luăm și noi, că se duc...* Ca orice schemă piramidală, face foarte mulți bani pentru niște băieți deștepți care știu să profite. Vă dați seama câți bani au pierdut cei care au zis că stau pe margine și s-au bazat pe „long term”? Elon Musk poate să ridice sau să prăbușească o monedă de asta la un rose, la o beție.”, a adăugat Mircea Badea.
Totodată, el s-a întrebat, în stilul caracteristic, cum e posibil ca Elon Musk să nu fi știut în urmă cu două luni că minatul poluează.
„Dar acum două luni nu știai că minatul poluează?! Sigur că, dacă la un moment dat, cineva se va uita dacă Elon Musk profită de pe urma propriilor declarații...Este amuzant cumva. Repet: Se pot face foarte mulți bani din crypto dacă ești deștept și dacă nu pui botul la propagandă. Foarte mulți investitori pot pierde bani. Băieții deștept pot face foarte mulți bani.”, a conchis Mircea Badea.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News