BACTERIA SERATTIA, la SPITALUL ELIAS. Doi pacienți au fost infectați cu Serattia. Conducerea spitalului dă vina pe SĂPUNUL LICHID. Ce spune un epidemiolog
Data publicării:
Autor: DCNews Team
WhatsApp
Directorul medical al Spitalului Elias, Dana Safta, a anunțat, joi, că doi pacienți internați în unitatea pe care o conduce s-au infectat cu bacteria Serattia, din cauza unui săpun lichid folosit de personal. Săpunul folosit de personalul medico-sanitar, inclusiv de cel din sălile de operaţie - chirurgi, asistente de sală, medici anestezişti - a fost retras de la utilizare. Un medic epidemiolog a explicat pentru DCNews ce pericole prezintă bacteria Serattia și cum se pot trata pacienții afectați.

"Probele recoltate de la pacienţi au confirmat că tulpinile sunt identice cu cele izolate din săpun. Pacienţii cu imunodeprimare, cum erau cei doi, puteau face septicemii, şocuri septice. Nu am ajuns la o complicaţie majoră, dar nu poţi utiliza un produs pentru dezinfecţie, care după utilizare încarcă de nu ştiu câte ori pielea chirurgului. Practic, prin spălare, eu, chirug, cu acest produs îmi infectam tegumentele, aşa mai bine nu mă spălam cu nimic, că oricum tegumentele erau mai curate decât cu «soluţie antiseptică». La o soluţie antiseptică încărcătura de germeni trebuia să fie zero, iar la săpunul Maxil era de ordinul milioanelor", a declarat Dana Safta, citată de Mediafax.

Cât de periculoasă este Serattia 

Medicul epidemiolog Codruța Nemet ne-a explicat ce riscuri prezintă Serattia pentru pecienți și a afirmat că ar putea exista alte căi prin care bacteria să fi ajuns la pacienți, nu neaparat din săpunul lichid.

Citește și: Spitalul ”Bagdasar-Arseni”. Cum arată cel mai modern spital public din România

"Serattia este problema generală a spitalelor noastre. Dezvoltă o serie întreagă de germeni, nepatogeni sau condiționat patogeni, cum e cazul Serratiei, care găsește condiții de multiplicare, cum a fost săpunul acesta lichid, și trece în organismul mai vulnerabil, adică omul bolnav.

Pentru pacienți este neplăcut, pentru că pot fi localizări multiple, pulmonare, oculare, auditive, generale, care pot să-i agraveze starea de boală pentru care s-a internat", a declarat Codruța Nemet pentru DCNews.

În cazul unui pacient deja vulnerabil, există riscul să îi fie viața pusă în pericol de această bacterie?

"Depinde de doza infectantă, de gradul de receptivitate, de cât este el de bolnav. Condiționații patogeni nu sunt în general amenințători de viață, dar sunt periculoși".

Cum scapă un pacient de această bacterie și în ce perioadă?

"Se face tratament antibiotic, fără niciun fel de problemă. În cinci zile, cel mult o săptămână, pacientul poate scăpa de Serattia. Depinde în ce produs patologic al pacienților s-a găsit Serattia".

"Un chirurg cu mănuși nu putea transmite virusul"

"Dacă un chirurg s-a spălat pe mâini cu săpun și și-a pus mănușa de latex, nu avea cum să transmită virusul, că avea latexul deasupra, avea mănușa deasupra. Alta este calea prin care a ajuns la bolnav, nu e prin mâna chirurgului", a adăugat medicul epidemiolog.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel