Urmărește emisiunea live
Bacalaureatul, în pericol. EȘEC în negocierile dintre Guvern şi sindicatele din Educaţie
Data publicării:
Autor: Crişan Andreescu
WhatsApp
Foto: rtv.net
Foto: rtv.net
Liderii  sindicatelor din Educaţie s-au întâlnit, luni dimineaţă, cu cei de la Ministerul Muncii pentru o nouă rundă de negocieri. Creşterile salariale propuse angajaţilor din Educaţie nu îi mulţumesc pe sindicalişti, astfel că ei anunţă că protestul de miercuri, 1 iunie, "este foarte probabil să aibă loc".

"Ministerul Muncii ne-a propus o varianta de 5% de la 1 august 2016, dar este incert al doilea procent, ce se intampla in 2017. Se pare ca Guvernul ar intentiona sa ne mai ofere 5% incepand cu 1 decembrie 2017. Vom transmite aceasta oferta colegilor din tara si vom lua o decizie. Dar asa cum stau lucrurile, este foarte probabil ca protestul de miercuri sa aiba loc. Este putin probabil sa se amane", a declarat Simion Hăncescu, de la FSLI.

Sindicatele au propus reprezentanţilor Guvernului mai multe variante de creşteri salariale: 10% de la 1 ianuarie 2017 sau 5% de la 1 august 2016 şi 5% de la 1 ianuarie 2017. "Niciuna dintre aceste variante nu sta in picioare", a precizat Hăncescu.

Preşedintele "Alma Mater", Anton Hadăr, a adăugat că, de fapt, creşterile salariale propuse de Ministerul Muncii sunt nişte "corecturi".

"Este un 5% facut pentru corecturi. Nu este o crestere salariala. La noi corecturi, dar la altii se pot realiza cresteri salariale. Greseala s-a facut mai demult, cand s-a stabilit ca Educatia va trebui sa mai stea la coada. Uneori sunt cresteri salariale de 7 lei, de 10 lei. Nu ne asteptam sa avem corecturi mai mari, dar decizia o au cei pe care ii reprezentam", a spus Hadăr.

Sindicatele din învățământ au avut şi sâmbătă o nouă întâlnire cu ministrul Muncii, Dragoș Pîslaru, pentru a discuta pe marginea salarizării din sistemul educațional.

Bacalaureatul, la un pas de a fi boicotat

Sindicatele din Educatie sunt nemultumite de felul in care Guvernul trateaza negocierile pentru grila de salarizare si atentioneaza ca multi profesori vor refuza sa faca parte din comisiile de organizare a examenului de bacalaureat.

"Sunt deja semnale ca profesorii nu mai vor sa faca parte din comisii (de bacalaureat - n.red.). Sa stiti ca nu este nevoie decat de cateva sute. Doua, trei sute de profesori care sa spuna ca nu mai participa la bacalaureat si sa dea tot examenul peste cap. Nu asta vrem. Dar ni se pare ca acest Guvern ne ia in bascalie", a declarat Simion Hanescu pentru News.ro.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel