Data actualizării:
Data publicării:

BACALAUREAT, EVALUARE NAȚIONALĂ, TITULARIZARE 2022. Cîmpeanu, schimbare majoră cu corectarea lucrărilor

Autor: Mihai Ciobanu | Categorie: Stiri
WhatsApp
Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Sorin Cîmpeanu - ministrul Educaţiei - anunţă o schimbare majoră privind corectarea lucrărilor la examenele cum ar fi Evaluarea Naţională sau Bacalaureatul. 

"Ce se va schimba anul viitor: m-am angajat deja la corectare, în urma subiectivismului uman manifestat la un nivel excesiv în opinia mea – la Bacalaureat am avut 56.000 de contestaţii. După contestaţii, 53.000 din 56.000 de note au fost schimbate, unele cu două, trei, patru puncte; subiectivism uman. La Titularizare de asemenea. La Evaluarea Naţională de asemenea. Şi atunci am zis: ‘ce putem să facem?’ Să introducem de la anul – este o provocare esenţială dacă tot vorbim cu toţii de digitalizare – să introducem măcar, dincolo de alte lucruri, corectarea informatizată, în aşa fel încât lucrarea elevului să ajungă la doi evaluatori care să o poată evalua online şi care să nu se cunoască între ei, să nu discute între ei şi astfel să avem o evaluare cât mai aproape de realitate. Dacă este vorba de întrebări tip grilă, această evaluare se va putea face direct informatic, fără evaluatori. Este programul care-ţi spune dacă ai răspuns bine sau nu ai răspuns bine la acele întrebări.

Iar asta vizează atât evaluarea la clasa a doua, a patra, a şasea, cât mai ales Evaluarea Naţională şi, la nivel de proiect pilot, Bacalaureatul, anul viitor. Dar asta nu îi încurcă pe elevi. Elevii trebuie să se pregătească la fel, doar evaluarea lor să se facă într-o manieră mai obiectivă, în interesul elevilor. Să nu mai avem elevi dezavantajaţi din cauza subiectivismului uman", a anunţat, la DC News, Sorin Cîmpeanu, ministrul Educaţiei.

VIDEO: 

Youtube video image

TITULARIZARE și directori, revoluţie în conducerea şcolilor. Ministrul Cîmpeanu, anunțurile zilei: GATA cu politizarea!

Sorin Cîmpeanu a făcut un anunţ extrem de important legat de funcţiile de conducere din şcoli.

“Astăzi vom publica în Monitorul Oficial metodologia pentru concurs directori. Vom avea concursuri profesioniste care să privilegieze exclusiv competenţa şi niciun fel de alt criteriu, organizate începând cu 14 septembrie. Astăzi, cu o lună înainte, vom publica în Monitorul Oficial metodologia pentru acest concurs pentru ocuparea posturilor de directori şi directori adjuncţi.

Pe 15 octombrie va fi proba scrisă. Vor putea trece de proba scrisă doar cei care vor lua cel puţin nota 7  la subiecte care vor fi relevante şi a căror siguranţă va fi foarte atent monitorizată. După 15 octombrie trecem la proba de interviu.

Pentru prima oară, în comisia de cinci persoane, alături de reprezentantul Inspectoratului şi de reprezentantul autorităţii locale vom avea doi reprezentanţi aleşi de către colectivul şcolii care se doreşte a fi condusă, din rândul profesorilor titulari, aleşi prin vot secret. Iar al cincilea va fi cel care va asigura profesionalizarea concursului, pentru că va proveni din firme care au puternice departamente de resurse umane. Am discutat cu Camera de Comerţ şi Industrie a României, Româno-Germană,  Româno-Franceză,  cu Camera de Comerţ şi Industrie Româno-Americană. Am discutat cu toţi aceşti operatori, avem disponibilitate de a ne oferi resursa umană pe perioada probei de interviu, în aşa fel încât evaluarea candidaţilor pentru postul de director să fie făcută profesionist. Acolo, pentru că e vorba de peste 10.000 de posturi, unde nu vom putea avea resursa umană din mediul privat, vom apela la mediul universitar, cei cu expertiză în management. Fie persoane care au avut sau au funcţii de conducere în universităţi, fie profesori de management”, a explicat Sorin Cîmpeanu.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel